Silvio Berlusconi se vrací na italskou politickou scénu

10. listopad 2017

Regionálním volbám na Sicílii se v redakčním komentáři věnuje americký deník New York Times. Bývalému italskému premiérovi Silviu Berlusconimu se v nich podařilo sjednotit pravicové strany a ve volebním klání označovaném za test nálad v celé Itálii se jím sestavené koalici podařilo zvítězit. Výsledek ukazuje, do jak složité situace naopak zabředl další expremiér Matteo Renzi při svém pokusu vlít do politiky na Apeninském poloostrově čerstvou krev a nové přístupy. Sociálně demokratický politik nedokázal získat podporu do té míry, že ho porazil osmdesátiletý, a do různých skandálů namočený Berlusconi.

Ten v minulosti stál v čele čtyř vlád a teď slaví svůj politický comeback. Berlusconim podporovaný kandidát Nello Musumeci získal v čele koalice několika stran nejvíce hlasů a může se ujmout vedení Sicílie.

Italové budou nový parlament vybírat na jaře příštího roku. Pokud je ale Sicílie skutečný test politické budoucnosti Itálie, čeká zemi a s ní také Evropskou unii divoká jízda, myslí si komentátor amerického deníku. A pokračuje analýzou sicilského volebního výsledku.

Výhoda pro koalici

Kandidát populistického Hnutí pěti hvězd, Giancarlo Cancelleri obdržel 35 procent hlasů, ale lídr Berlusconiho koalice Musumeci ho porazil se ziskem 39 procent. Nový volební zákon dává v Itálii výhodu stranám, které dokáží zformovat koaliční kandidátku. Což ze hry do značné míry vyloučilo právě Hnutí pěti hvězd.

Ale vytvořit koalici za účelem vítězství u voličů je něco jiného než vytvořit stabilní vládu, píší newyorské Timesy. I přes podporu volební koalice se Musemecimu nepodařilo získat rozhodující většinu. Pokud se mu nepodaří vyjednat podporu dalších stran, v Sicílii bude nestabilní vláda, pokud tedy vůbec nějaká.

To také může být neblahým osudem celé Itálie, která strádá ekonomicky a je v přední linii evropské migrační krize. A takový výsledek může ztížit pozici francouzského prezidenta Emmanuela Macrona a německé kancléřky Angely Merkelové, která je už tak oslabená po zářijových volbách do Bundestagu.

Přitom jsou to právě tito dva politici, kteří se snaží udržet pohromadě kymácející se Evropskou unii, soudí americký deník. Od celoevropských dopadů se poté vrací zpět k politické situaci v samotné Itálii.

„Vítězství umírněných“

Zatímco středolevé strany utrpěly vážnou porážku, Silvio Berlusconi přispěchal s prohlášením, že úspěch jím zformované koalice je „vítězství umírněných“ v zápase s populisty z Hnutí pěti hvězd. Jeho koalice je přitom utvořená mimo jiné protiimigrační Ligou Severu a krajně pravicovou stranou Bratři Itálie.

Při otevření centrály této partaje na Sicílii se ceremonie odehrála na místě historicky spjatém s podporovateli fašistického diktátora Benita Mussoliniho.K tomu je potřeba pamatovat na skutečnost, že Berlusconi dal jasně najevo, že rozhodující hlas a síla za pravicovou koalicí je právě on. Přitom se jedná o politika, který nesmí být držitelem veřejné funkce kvůli usvědčení z podvodu v roce 2013.

Bez efektivního politického vedení je možné očekávat, že se stále více Italů rozhodne neúčastnit se politického života v zemi. Ať už neúčastí ve volbách, jak to udělala většina oprávněných voličů na Sicílii, nebo podporou populistickým slibům radikální změny. Těch je k dostání hodně, ale skutečně výkonných a dobrých politiků je nedostatek, uzavírá svůj úvodník americký deník New York Times.

autor: thk
Spustit audio