Budějovice chtějí oživit chátrající kasárny

28. červen 2005

Chátrající areál bývalých kasáren v českobudějovické čtvrti Čtyři Dvory má šanci na oživení. Město vyzve investory, kteří mají zájem o přeměnu území, aby předložili své projekty. Cílem je vytvořit centrum pro bydlení či trávení volného času tak, aby sloužilo 50.000 lidí, kteří žijí na levém břehu Vltavy.

Celková rozloha kdysi armádou využívaného prostoru včetně vojenského cvičiště, který leží v sevření tří největších českobudějovických sídlišť, je zhruba 40 hektarů. Nyní je málo využíván a stav objektů se zhoršuje. "Prospěch vidíme v tom, že zmizí polorozpadlé oplocení, vznikne nové komunikační propojení a lidé tam přijdou bydlet nebo sportovat," řekl novinářům náměstek českobudějovického primátora Juraj Thoma. Město chce vyřešit osud areálu i proto, že součástí je navrhované komunikační propojení ulic Milady Horákové a Strakonické, které je jednou z klíčových potřeb města v oblasti dopravní infrastruktury.

Když Budějovice na konci 90. let získaly vojenský areál bezúplatným převodem, platila pravidla, která komplikovala jeho využití. Tato omezení už padla, loni se město pokusilo získat téměř 250 milionů korun na obnovu základní technické infrastruktury, demolice a sanační práce ze Společného regionálního operačního programu. Žádost však nepodpořila krajská rada a město peníze nezískalo. Právě od této možnosti si přitom slibovalo oživení zájmu investorů o vstup do rozlehlého území. "Jenom předpoklady na obnovu základní technické infrastruktury tam dosahují částky 250 milionů korun," upřesnil Thoma. Podle něj se radnice nyní snaží o nastavení co nejmírnějších podmínek regulace pro každého z možných investorů. "Nepůjdeme v míře regulace nad rámec schváleného územního plánu. Volněji už tuto soutěž vyhlásit nejde," řekl Thoma. Město však chce mít kontrolu, že se projekty zrealizují. "Nemělo by se stát, aby radou vybraný vítěz soutěže ponechal areál několik let ve stávajícím stavu," uvedl náměstek. Odprodej pozemků proto město plánuje teprve až po kolaudaci, do té doby půjde o pronájem za symbolickou cenu. Thoma zdůraznil, že město je dál připraveno garantovat například možnosti získávání různých dotací do obnovy území.

autor: čro čb | zdroj: ČTK
Spustit audio