Evropská unie dohodla evakuaci migrantů z Libye. Vrátit se mají do zemí původu

1. prosinec 2017

Političtí lídři se na setkání Africké unie a představitelů Evropské unie v hlavním městě Pobřeží Slonoviny Abidžanu dohodli na evakuačním plánu, který umožní návrat migrantů z Libye do jejich rodných zemí.

Informuje o tom tisková agentura Bloomberg.

Libye je tranzitní zemí na trase migrantů putujících z Afriky do Evropy za lepším životem. V libyjských táborech živoří migranti v nelidských podmínkách. Podle Mezinárodní agentury pro migraci (IOM) jsou běženci často prodáváni do otroctví.

Maroko teď přislíbilo, že poskytne letadla na evakuaci 3 800 migrantů uvízlých v zadržovacích táborech v Libyi. Ve čtvrtek to oznámil předseda Africké unie Alpha Condé.

Libyjský premiér Fáiz Sarrádž souhlasil, že umožní Organizaci spojených národů přístup do zadržovacích center pro migranty, nacházejících se v těch oblastech Libye, které má jeho vláda pod svou kontrolou.

Africká unie odhaduje, že v Libyi v současnosti uvízlo 400 až 700 tisíc migrantů v nejméně 42 táborech. Vlády v Africe a Evropě posílí svou spolupráci s cílem zlikvidovat pašerácké sítě, Evropská unie vyčlení finanční zdroje na repatriaci běženců do zemí původu, uzavírá agentura Bloomberg.

autor: thk
Spustit audio