Mrkev se slaninou
Třeba zachutná i těm, kteří zeleninu moc nejedí…
Suroviny:
1 hrnek mléka (250 ml)
140 g hladké mouky
2 vejce
1 lžička oleje
1 lžička cukru nebo vanilkového cukru
špetka soli
1 měkký tvaroh
4-5 lžic zavařených brusinek
tuk na smažení
případně šlehačka
Postup:
1. Mrkev nakrouháme na kolečka.
2. Na pánvi rozpustíme máslo, zpěníme na něm nakrájenou cibuli a přidáme mrkev. Vše společně opečeme, mírně podlijeme a krátce dusíme.
3. Mouku rozmícháme v troše studené vody, vlijeme do mrkve a zahustíme ji tak. Tento krok můžeme vynechat – podle chuti.
4. Nakrájenou slaninu rozpečeme, vmícháme do hotové mrkve, podle chuti můžeme zakápnout citronem a zdobíme zelenou petrželkou.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.