České Budějovice připravují druhé vydání encyklopedie

5. červenec 2005

Encyklopedie Českých Budějovic, která vyšla před sedmi lety a už je prakticky rozebrána, bude mít druhé vydání. Přibudou nová hesla, kniha bude na rozdíl od předchozí celá barevná a bude obsahovat i velkoformátové mapové přílohy. Aktualizovaná a rozšířená verze vyjde do letošních Vánoc v nákladu 5000 kusů.

"V prvním vydání byl vložený lístek, kam mohli čtenáři psát své názory. Přišla spousta ohlasů, všechny lístky byly oborově rozděleny pro jednotlivé autory hesel a ti se s tím teď vypořádávají," řekl ČTK náměstek českobudějovického primátora Juraj Thoma. Aktualizuje se také fotografická dokumentace. Prvních 5000 výtisků bylo na trhu koncem roku 1998 a už začátkem února 1999 se podle Thomy prodalo 4500 kusů, tedy veškerý náklad určený k distribuci. "Ze zbylých pěti set kusů, které zůstaly pro účely města, jich dnes máme necelou desítku," dodal náměstek, podle něhož je druhé vydání i dárkem městu k letošním 740. narozeninám. Encyklopedie je pojata jako univerzální slovník o obyvatelích, hospodářství, kultuře a přírodě s řadou údajů o slavných osobnostech, který srozumitelně přibližuje dějiny města od pravěku až do konce 90. let 20. století. Zahrnuje zároveň informační systém s rychlým vyhledáváním souvislostí za pomoci klíčových slov, rejstříků a odkazů na vybrané prameny a literaturu.

První vydání obsahovalo více než 1000 hesel, 1200 obrazových materiálů a 592 stran, nové vydání bude mít 624 stran. Bude stát 1,9 milionu korun, v rozpočtu města je na ně vyčleněno 1,7 milionu a o zbytek se podělí partneři publikace.

autor: čro čb | zdroj: ČTK
Spustit audio