V Písku opět zprovoznili Žižkovu ulici

19. červenec 2005

Po desetiměsíční rekonstrukci se v pondělí pro dopravu znovu otevřela dolní část Žižkovy ulice v Písku. Délku oprav protáhlo částečně špatně zhutněné nadloží po opravě kanalizace, částečně také protesty místních obchodníků. Rekonstrukce městskou pokladnu stála 6,8 milionu korun, řekl ČTK starosta Luboš Průša.

Kvůli špatnému zhutnění musela nová firma na jaře provést stabilizační práce. Nadloží například zpevňovala pomocí geotextilií, aby se po opravě povrch komunikace nepropadal. Původní začátek prací však zpozdily také protesty obchodníků, kteří se odvolávali v rámci řízení o stavebním povolení. První část oprav proto firma nestihla do zimy a musela vyčkat na lepší počasí.

Původní kamenná dlažba Žižkovy ulice, která pocházela z roku 1927, byla značně poškozena. Vozovku nyní kryje asfaltový povrch, chodníky a parkovací stání tvoří kamenné kostky a plotny. V ulici také město renovovalo sítě a veřejné osvětlení. Po létě ulici osvěží i sadové úpravy. Rekonstrukcí se počet parkovacích míst snížil o 20 procent, město proto omezilo maximální dobu stání na 30 minut.

Písek všech svých 177 ulic seřadil do tabulky, podle níž se komunikace dočkají oprav. O pořadí rozhoduje stavební stav či frekventovanost dopravy. Zastupitelé také rozhodli o tom, že Písek musí každý rok věnovat sedm procent svého rozpočtu na opravy ulic, letos tak na opravy vyčlenil zhruba 42 milionů korun. Za 20 milionů opravuje ve spolupráci s Jihočeským krajem Lázeňskou ulici. "Ještě letos bychom rádi zvládli Šumavskou, což je poslední neasfaltová komunikace ve městě," řekl Průša.

autor: čro čb | zdroj: ČTK
Spustit audio