ČEZ připravuje modernizaci temelínských turbín

24. srpen 2005

Energetická společnost ČEZ chystá modernizaci turbín obou bloků jaderné elektrárny Temelín.

Chce tak vyřešit problémy s jejich chvěním, kvůli nimž musela v minulosti již několikrát zastavit výrobu elektřiny. ČTK informace, jež jako první zveřejnil týdeník Euro, potvrdil mluvčí elektrárny Milan Nebesář. Kdy se úpravy na nejaderné části bloků uskuteční, zatím nechtějí zástupci ČEZ uvést. Rekonstrukce zařízení by také měla částečně zvýšit výkon elektrárny. Odborníci nyní zkoumají všechny možné varianty. "Není to záležitost několika dnů nebo týdne. Je to věc obchodních jednání, otázka předběžných poptávek," uvedl mluvčí. Jasné podle něj není ani to, zda budou muset technici elektrárnu odpojit od sítě na delší dobu, či úpravy provedou při plánovaných odstávkách, kdy se mění palivo. "To vše se zatím řeší," uvedl Nebesář. Vyjadřovat se elektrárenský gigant nechce ani k ceně, na kterou modernizace přijde. Týdeník Euro již dříve uvedl, že podle zdrojů blízkých vedení ČEZ dosáhnou náklady desítek milionů korun. Společnost přitom vyčkává, kolik si za výrobu a instalaci nových dílů řeknou již oslovení producenti zařízení.

Podobná výměna se v minulosti uskutečnila i ve třetím bloku dukovanské elektrárny. ČEZ zde vyměnil systém řízení a kontroly a modernizoval části turbíny. "Obdobnou cestou chceme postupovat v Temelíně, tedy inovovat rotory, při jejich výrobě se poučit z technologických problémů vzniklých na těch starých a zároveň zvýšit výkon jednotlivých bloků," řekl týdeníku Euro šéf divize výroby společnosti ČEZ Jiří Borovec.

Občanské sdružení Jihočeské matky, jež na potíže s turbínami upozorňuje několik let, považuje jejich modernizaci za nestandardní situaci. Upozorňuje, že ani budoucí úpravy nemusejí potíže s chvěním nadobro odstranit. "Je velmi výjimečné rekonstruovat turbíny po tak krátké době od uvedení do provozu. Tato situace je dokladem toho, že jako prototyp je turbína problémové zařízení, především konstrukčně," řekla ČTK Dana Kuchtová ze sdružení. Dodala, že pokud by Temelín již dříve tisícimegawattové stroje nahradil menšími s polovičním výkonem, problémy s chvěním by nenastaly. "Škoda, která zařízení vyrobila, je uměla vyrábět a měla odzkoušené. Tohle je jen důkaz megalomanie Temelína," dodala Kuchtová.

Jaderná elektrárna Temelín funguje od loňského 11. října v plném režimu. Za rok 2004 vyrobila 12,7 milionu megawatthodin (MWh) elektřiny, meziročně zvýšila produkci o 4,8 procenta. Letos chce elektrárna vyrobit 13,77 milionu MWh elektřiny.

autor: čro čb | zdroj: ČTK
Spustit audio