Šéf soběslavských strážníků použil radar k soukromým účelům

12. září 2005

Šéf Městské policie v Soběslavi na Táborsku použil mobilní radar asi za 400.000 korun k soukromým účelům, píší dnešní Deníky Bohemia. Bez vědomí starosty, který je jeho nadřízeným, měřil rychlost závodníků tajného motorkářského závodu na Vysočině. Motorkáři podle pořízených snímků dosahovali v uzavřené obci až stošedesátikilometrové rychlosti. Dva z nich havarovali.

Šéf strážníků kontroloval rychlost při závodě Highland Run, o němž neměla policie ani tušení. Radar použil na dvou stanovištích, při rychlostní zkoušce a v cíli, kde pořizoval fotografie všech jezdců. U Žirovnice na Pelhřimovsku naměřil několika motorkářům rychlost kolem 160 kilometrů v hodině. Podle jeho slov bylo půjčení přístroje v pořádku. Radar prý použil na vlastní zodpovědnost, píše list. Nezvyklé posádky s radarem v autě si všimla policejní hlídka z Počátek. "Muž se hlídce prokázal jako strážník a tvrdil, že ho organizátor o měření rychlosti požádal," uvedl pelhřimovský policista Antonín Zajíček. Organizátor tajného závodu, vystupující pod jménem Roubič, listu řekl, že zapůjčení radaru prý bylo domluveno se soběslavským starostou. Neshodl se tak v tvrzení s šéfem soběslavských strážníků. Ten totiž v neděli deníku potvrdil, že starosta jako jeho nadřízený neměl o použití radaru ani tušení.

Soběslavský starosta Jindřich Bláha již šéfa strážníků potrestal napomenutím a snížením mzdy. "Obdržel ústní napomenutí a dostane i písemné. Po dobu tří měsíců mu bude citelně snížen plat," řekl dnes ČTK Bláha. Dodal, že případné další šetření je věcí policie, která vrchního strážníka s radarem viděla.

autor: čro čb | zdroj: ČTK
Spustit audio