Jihočeské zastupitelstvo odsouhlasilo převod nemocnic na akciové společnosti

16. září 2005

Zastupitelé Jihočeského kraje tento týden rozhodli o tom, že se okresní nemocnice v majetku kraje změní z příspěvkových organizací na akciové společnosti.

Stane se tak k 1. lednu 2006, kdy se šest nemocnic sloučí do jednoho holdingu. Proti převodu se postavili zastupitelé ČSSD a KSČM. Poslanec a krajský zastupitel Petr Braný (KSČM) se nyní hodlá obrátit na ministra vnitra, aby rozhodnutí kraje pozastavil. Kraj si od převodu slibuje, že nemocnice zlepší hospodaření, zvýší se kontrola nad jejich chodem a zkvalitní se jejich spolupráce. Měl by ji zajistit nově založený holding Jihočeské nemocnice, a.s. ve stoprocentním vlastnictví kraje.

Jihočeský kraj získal od státu nemocnici v Písku, Táboře, Prachaticích, Jindřichově Hradci, Strakonicích a Českém Krumlově. Již loni transformoval na akciovou společnost Nemocnici České Budějovice. Roční obrat těchto zařízení dosahuje zhruba čtyř miliard korun. Své nemocnice už přeměnil na akciové společnosti například Plzeňský či Královehradecký kraj. Náměstek hejtmana Vladimír Pavelka (KDU-ČSL) se neobává, že by převod způsobil pokles platů lékařů a jejich odchod do zahraničí. Kraj se bude snažit mzdy udržovat na rozumné výši. Rušit, případně centralizovat by se neměla ani specializovaná oddělení. "Síť nemocnic je nastavená tak, že v současné době nedojde k žádným změnám v jednotlivých oborech. Převážení pacientů za účelem provedení základního úkonu rozhodně nehrozí," řekl.

Novelu zákona pozastavující převody nemocnic v majetku krajů na obchodní společnosti vetoval v pondělí prezident Václav Klaus. Podle něj navržené změny vážně zasahují do pravomocí krajů a obcí. Předloha tak míří zpátky do sněmovny, kde mohou poslanci Klausovo veto přehlasovat. Zákaz převodů prosazují hlavně ČSSD a KSČM, které mají ve sněmovně 111 z 200 mandátů. K přehlasování veta je potřeba nadpoloviční většina. Ministryně zdravotnictví Milada Emmerová (ČSSD), která předlohu prosazuje, se obává především zprivatizování nemocnic a omezení péče. Kraje mají s převáděním počkat až na přijetí zákona o neziskových organizacích.

autor: čro čb | zdroj: ČTK
Spustit audio