Rekonstrukce kanalizace a náměstí v Bechyni spolkne 43 milionů

2. únor 2006

Bechyně na Táborsku chce v tomto roce za necelých 13 milionů korun opravit vodovod a kanalizaci pod náměstím Tomáše Garrigua Masaryka.

Na rekonstrukci žádá o dotaci, která by měla pokrýt 80 procent nákladů. Oprava kanalizace má předcházet rekonstrukci povrchů náměstí za 30 milionů korun, na kterou však město zatím nemá peníze. "Je to ve hvězdách, protože zatím nespadáme do žádného dotačního titulu, kde bychom na povrchy mohli žádat. Dotační tituly, které existují, jsou pro města nad 10.000 obyvatel a kraj má granty pro města a obce do 3000 obyvatel. A my jsme nešťastně v té mezeře," řekl ČTK starosta Bechyně Jaroslav Matějka.

Největší slabinou současného náměstí je jeho povrch. V minulosti bylo nejprve vydlážděno takzvanými kočičími hlavami, poté jej kryl asfalt. Ten se však postupem času rozpadl. "Jedna část náměstí bude klidová a odpočinková zóna se zelení a lavičkami," dodal Matějka. Projekt na opravu náměstí počítá také s dostatkem parkovacích míst. Podle Ilony Zvolánkové z investičního odboru bechyňské radnice nyní město čeká, jaké dotační tituly vypíše Společný regionální operační program pro období 2007 až 2013. "Město v tak velkém rozsahu to není schopné zainvestovat samo," řekla ČTK Zvolánková.

Bechyně, která má 5600 obyvatel, hospodaří s ročním rozpočtem 87 milionů korun.

autor: čro čb | zdroj: ČTK
Spustit audio