Exministr Kavan mluvil v dokumentu televize SvT o uplácení politiků

O korupci vysokých českých politiků při obchodu s Gripeny mluvil v druhém díle reportáže Švédské televize exministr zahraničí Jan Kavan. V živém vstupu v České televizi to ale později popřel. Kavan s reportéry SvT, kteří ho nahrávali skrytou kamerou, mluvil v domnění, že jde o lidi z okruhu prodejců zbraní. V dalších částech dokumentu odvysílaného švédskou televizí exministr řekl, že by bylo možné znesnadnit policejní vyšetřování kampaně kolem gripenů. Také na záběrech česky telefonicky vyjednával, která jména má a nemá reportérům vydat. Sestřih dokumentu pak odvysílala také ČT. V jejím následujícím živém vysílání Kavan ale popřel, že by mluvil o korupci, i o možnosti zbrzdit policejní vyšetřování.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pilot v kokpitu

Pilot v kokpitu | Foto: SAAB-BAE Systems

Bývalý sociálnědemokratický ministr zahraničí Jan Kavan tvrdil švédským novinářům, že prodej Gripenů české armádě provázela korupce. Před skrytou kamerou prohlásil, že jeho se úplatkářská aféra netýká, ale že předávání peněz jiným politikům bylo veřejným tajemstvím.

V České televizi ale svá tvrzení o šéfovi české pobočky BAE systems Stevu Meadovi zmírnil. Švédským novinářům, kteří za ním přišli, prý Jan Kavan řekl jen drby: "Oni mně sdělili, že mají už řadu měsíců informace o aktivitách pana Meada právě v souvislosti s korupcí. To všechno bylo v kontextu, toto kolovalo v parlamentních kuloárech, chcete-li téměř jaksi v drbech. Zdůraznil jsem, že to nemohu prokázat, ale že tyto věci jsem skutečně slyšel."

Mnoho vlivných Čechů by mělo problémy, kdyby promluvil bývalý zástupce firmy Gripen Steven Mead. Měl dále říci Kavan švédským novinářům. Potvrdil jim, že při jednání o prodeji stíhaček Gripen České republice mohli být vládní politici zkorumpovaní. On sám ale nikdy žádný úplatek nedostal. V České televizi pak bývalý ministr svou výpověď poopravil. S podezřením na lobbistu Steva Meada k němu prý přišli sami novináři: "Ty důkazy velké. Oni byli ti, kteří mi sdělili, že Stev Mead dělá nějakou korupci. A já na to řekl, pokud by to takový člověk řekl na veřejnosti, tak by z toho jistě byl velký problém. A pokud jde o důležité lidi, oni sami mně vysvětlovali, že se snažil ovlivnit poslance."

Jeho slova prý byla ve švédském dokumentu vytržena z kontextu. Považuje chování novinářů za neetické, stěžoval si na ně u vedení Švédské televize a podal na ně trestní oznámení.

Současnou debatu o korupci, která měla provázet nákup stíhaček, odstartovala právě reportáž Švédské televize. V prvním díle se objevila tři klíčová jména - šéf Omnipolu Richard Háva, bývalý kanadský ministr Otto Jelinek a rakouský lobbista Alfons Mensdorff-Pouilly. Tito muži prý měli lobbovat ve prospěch švédské zbrojovky Saab a britské firmy BAE Systems. Mensdorff-Pouilly údajně měl za úspěšnou transakci inkasovat minimálně jeden a půl miliardy korun. To však všichni odmítají. Stejně jako šéf české kampaně stíhaček gripen, Angličan Steve Mead. Více podrobností o prvním dílu švédského televizního pořadu o okolnostech prodeje stíhaček Jas-39 Gripen se dočtete ZDE.

Švédské i české úřady vyšetřování údajné korupce kolem gripenů obnovily. O víkendu řekl bývalý náčelník generálního štábu Jiří Šedivý, že byl kvůli stíhačkám pod silným lobbistickým tlakem.

Milan Kopp, Naděžda Hávová, Julie Rákosová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme