Polský deník: Vedle radaru i rakety v Česku?

Američané prý sondují v Praze, jestli by Česká republika kromě radaru v Brdech nepřijala na svém území i antirakety USA. Napsal to dnes polský deník Gazeta Wyborcza. Podle něj se polsko-americká jednání o umístění části protiraketového štítu v Polsku zpomalují, a proto Washington zjišťuje, jestli by celý systém nemohl instalovat v Česku.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

zkouška rakety

zkouška rakety | Foto: Kwai Web

Naše armáda ale o ničem takovém nejedná, řekl Radiožurnálu mluvčí obrany Andrej Čírtek: "V tuhle chvíli žádná taková jednání ze strany ministerstva obrany neprobíhají."

Podle vicepremiéra Alexandra Vondry je to celé nesmysl: "Pokud já vím, žádná taková jednání teď v Praze neprobíhají, jednání o tom, zda budou na území České republiky umístěné rakety, probíhalo naposledy za vlády Jiřího Paroubka a předtím Vladimíra Špidly."

Česká republika se už dohodla se Spojenými státy na hlavní smlouvě o umístění amerického protiraketového radaru na našem území. Dokument by měli představitelé obou zemí podepsat příští měsíc a poté jej má schvalovat český parlament. Polsko dál vyjednává a za souhlas s umístěním desítky protiraketových střel očekává pomoc USA při modernizaci polské armády.

Jana Zemanová, Miroslav Panuška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme