21. 5.

21. květen 2008

Surinder Sandhu - Cycle And Stories Indické housle sarangi patří v bohatém spektru nástrojů, jimiž disponuje indický subkontinent, spíše k těm opomíjeným. Jedná se o nástroj hráčsky náročný, který se navíc obtížně ladí, což obojí přispělo k tomu, že původní roli sarangi převzaly modernější nástroje, například indické harmonium. O to větším překvapením je hudba v Británii žijícího Inda Surindera Sandhu, který postavil sarangi do nové perspektivy. Na své první album zařadil rockové i symfonické fuze, kdežto jeho druhé album, Cycle And Stories, které je na programu dnešního Spektra, má naopak komornější ráz. Surinder Sandhu je natočil se svojí 4člennou skupinou, a soustředil se na něm na repertoár, který lze snadno přenést na koncertní podium.

Re-Visited 09:05

Paths Up Paths Down 03:34

Album Cycle And Stories patří k vysoce osobitým nahrávkám, které v době svého vydání unikly světové pozornosti. Vyšlo roku 2004, natáčelo se v Birminghamu v Anglii. Jedinou výjimku tvoří part na indické bubínky tabla ve skladbě Never Forget, který vznikl v Kalkatě.

Never Forget 06:51

Thoughts Of Together trk 8 05:56

Po vzniku alba Cycle And Stories začal Surinder Sandhu připravovat nový projekt, který je pro změnu opět ambiciozním dílem na pomezí kultur i žánrů. Jmenuje se The Fictionist, Sandhu dílo napsal na objednávku na počest města Liverpool, které je v letošním roce Evropskou metropolí kultury. Kritika kompozici popisuje jako střetnutí Hvězdných válek s Led Zeppelin, na provedení se podílí Liverpoolský symfonický orchestr... a my si teď poslechneme neméně efektní ukázku ze zatím posledního dostupného alba, Cycles and Stories.

Cycles And Stories 16:14

Escape To Twilight 03:01

Re-Union 05:38

Indian Time...Imagine That 11:59

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.