V Belgii a Lucembursku je nafta stále levnější než benzin

Nafta levnější než benzin. Toto pravidlo ještě platí v několika zemích. Jednou z nich je například Belgie a také její soused Lucembursko, které se dokonce stalo cílem "palivové turistiky" řidičů z okolních zemí. Je to tím, že Belgie uplatňuje na naftu nižší spotřební daň. Lucembursko drží nízko základní cenu benzinu i nafty.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

čerpání paliva

čerpání paliva | Foto: Alena Palečková

Litr naturalu 95 koupíte v Belgii přibližně za 1,5 - tedy asi za 39 korun. Nafta je v přepočtu o 3 koruny na litr levnější. Používá se tu totiž značně rozdílná sazba spotřební daně na obě paliva. U benzinu tvoří spotřební daň 46 % jeho ceny, kdežto v případě nafty jen 27 %.

U některých pump se cena snižuje také tím, že jsou samoobslužné a firma tedy nemá žádné náklady za personál. Levnější než v okolních zemích jsou pohonné hmoty v Lucembursku. Spotřební daň tvoří v případě nafty sice třetinu ceny - tedy ještě více, než v Belgii, ale Lucembursko uvalilo na palivo jen 15% daň z přidané hodnoty.

Také základní cena benzinu i nafty bez daní je mnohem nižší. Oproti Belgii až o 20 eurocentů za litr. Proto také Němci, Francouzi, Belgičané i Nizozemci využívají tranzitů před toto velkovévodství k načerpání plné nádrže a nákupu benzinu a nafty i do kanystrů.

Milan Kopp, Pavel Novák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme