Některé léky by mohly od podzimu zlevnit

Vážně nemocným se od podzimu sníží výdaje za léčbu. Do pětitisícového limitu se totiž budou započítávat ceny tří čtvrtin přípravků, jejichž maximální ceny prověří Státní ústav pro kontrolu léčiv.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Léky

Léky | Foto: Archiv ČRo

Podle ředitele ústavu Martina Beneše se chystané změny týkají čtyř tisíc léků. "Správní řízení byla zahájena u čtyř tisíc léčivých přípravků. Lze očekávat, že u řady z nich bude mít pacient možnost využít započitatelný doplatek. To proto, že poměr mezi úhradou ze zdravotního pojištění a cenou pro konečného spotřebitele nebude tak rozdílný," upřesnil Beneš.

Většina těchto léků by tedy mohla po ukončení správního řízení s farmaceutickými firmami zlevnit. Podle ředitele Mezinárodní asociace farmaceutických společností Radima Petráše společnosti postup ústavu respektují, některé ale využijí svého práva na přezkoumání závěrů ústavu.

"Případů bude zřejmě několik tisíc a nějaký čas potrvá, než budou nové maximální ceny stanoveny. Stanovovat se budou tak, aby odpovídaly cenové úrovni, za kterou výrobci prodávají své léky v zemích, které jsou nám blízké svojí ekonomickou úrovní," vysvětlil.

Citelného zdražení se ale dočkají pacienti, kteří berou léky na vysoký tlak nebo na srdeční potíže. Státní ústav pro kontrolu léčiv totiž před časem oznámil, že zdravotní pojišťovny budou platit za některé léky výrazně méně.

Spotřeba volně prodejných léků na recept klesla v Česku od začátku letošního roku o desítky procent. Současně stále víc lidí kupuje levnější léky bez lékařského předpisu, aby ušetřili za regulační poplatky a tím ulevují pojišťovnám.

Vilém Janouš, Květa Moravcová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme