Do Izraele se vrátily ostatky dvou vojáků zajatých Hizballáhem

Dva roky a čtyři dny poté, co padli do zajetí libanonského hnutí Hizballáh, se dnes vrátili do své země izraelští vojáci Eldad Regev a Ehud Goldwasser. Potvrdily se však předpoklady, že oba byli už dlouho mrtví. Izrael v rámci rozsáhlé výměny vydá Hizballáhu čtyři jeho zajaté bojovníky a také teroristu Samíra Kuntára, který zavraždil tři lidi a od roku 1979 byl v izraelském vězení.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

rakve s ostatky izraelských vojáků

rakve s ostatky izraelských vojáků | Zdroj: ČTK

Rodiny obou vojáků znaly názor odborníků, že jejich synové už jsou po smrti. Přesto si uchovávaly naději, že se tajné služby mýlí a že se vojáci vrátí živí. Když ale výměna začala, byly z libanonské strany na hranici s Izraelem doneseny pouze dvě černé rakve. Armádní patologové teď pomocí testů DNA ověřují, zda se opravdu jedná o ostatky vojáků Goldwassera a Regeva.

Po potvrzení identity obou mužů má Izrael vydat pět Libanonců - čtyři zajaté bojovníky Hizballáhu a na doživotí odsouzeného teroristu Samíra Kuntára. Ti mezitím vyčkávají na izraelské straně hranice. Až je Izrael prostřednictvím Červeného kříže předá, budou podle libanonského tisku dopraveni vrtulníkem do Bejrútu. Tam už na ně s velkou slávou čekají přední libanonští politici. Libanonská vláda dokonce vyhlásila státní svátek.

Otec zabitého vojáka Regeva ale k výměně prohlásil, že když se v rakvi vrátil jeho syn, měl by být do Libanonu stejně poslán i terorista Kuntár.

Izrael už začal Hizballáhu předávat ostatky 199 arabských povstalců, teroristů i civilistů, které byly do minulého týdne uloženy na izraelském hřbitově pro nepřátelské bojovníky. Rozsáhlou výměnu, která probíhá na hraničním přechodu Nakúra, zprostředkovalo Německo.

výměna zajatců mezi Izraelem a Hizballáhem | Foto: ČTK/AP

Nadšení nepanuje jen v Libanonu, ale také v palestinském pásmu Gazy. Hizballáh i palestinský Hamas už prohlásily, že souhlas s takovou výměnou ukazuje slabost Izraele.

Vzájemné předání zajatců včera definitivně schválil izraelský kabinet, i přes výhrady některých ministrů a bezpečnostních expertů. Výměna je v Izraeli považována za nerovnocennou, protože Hizballáh získává pět živých osob.

V televizi BBC se o tom zmínil Moshe Moaz, bývalý izraelský armádní poradce. "To je pro Izraelce velice těžké spolknout; myslím, že jejich úvahy o budoucnosti v tomto regionu jsou dost smutné."

Mezi členy izraelského kabinetu ale převážil názor, že vedení státu musí udělat pro návrat svých mužů úplně všechno. Vláda nakonec výměnu schválila převahou 22 hlasů proti třem.

Izraelské záložníky Ehuda Goldwassera a Eldada Regeva zajal Hizballáh v červenci 2006 při výpadu na území židovského státu. Izrael následně spustil válku, kterou označoval za pokus dosáhnout vysvobození svých vojáků.

Marika Táborská, Břetislav Tureček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme