Evropa je stále bez plynu, Kyjev s Moskvou se dohadují, kdo za to může

Evropa je dál bez plynu. Rusko sice včera obnovilo tok plynu do Evropy přes Ukrajinu, k evropským zákazníkům ale žádný plyn nesměřuje a obě strany se z toho vzájemně obviňují. Ukrajina údajně měla ukrást technický plyn, co v potrubí zůstal - proto teď tranzit do Evropy přes Ukrajinu nefunguje. Kyjev obvinění Moskvy odmítl. Statisíce Evropanů tak jsou kvůli pokračujícímu sporu mezi oběma zeměmi bez dodávek plynu. Evropská Unie vyzvala obě strany, aby dodávky obnovily co nejdřív.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

předávací stanice plynu ve Velkých Kapušanech

předávací stanice plynu ve Velkých Kapušanech | Foto: AFP

Evropská unie upozornila Rusko, že je zklamaná tím, jak málo plynu se i přes uzavřenou dohodu o kontrolách dodávek po včerejšku dostalo. Rusko tvrdí, že zásobování blokuje Ukrajina. Ta to ale odmítá. Statisíce obyvatel Evropy se nadále v důsledku sporu mezi Ruskem a Ukrajinou potýkají s kritickou situací.

Premiéři Slovenska a Bulharska, které odstávkou dodávek plynu trpí vůbec nejvíce, dnes v Moskvě budou o situaci debatovat s ruským premiérem Vladimirem Putinem. Poté by se v Kyjevě měli sejít i s ukrajinskou premiérkou Julií Tymošenkovou.

Ruská energetická firma Gazprom viní ze zablokování plynovodů Ukrajinu. Na Kyjev podala dokonce pro neplnění povinností souvisejících s transportem ruského plynu žalobu k Mezinárodnímu arbitrážnímu soudu do Stockholmu.

Ukrajina ale veškerá obvinění odmítá s tím, že problém vznikl kvůli příliš nízkému tlaku v potrubí, do něhož Gazprom poslal jen malý objem plynu.

Evropská Unie vyzvala obě strany, aby dodávky obnovily co nejdřív. Podle ministra průmyslu a obchodu Martina Římana, který jako zástupce předsedající země Unie vedl s Ruskem a Ukrajinou rozhovory o odblokování plynové krize, se z politického hlediska už víc dělat nedá:

"Politici - místopředsedové vlád obou zemí a představitel Evropské komise - podepsali dohodu, ve které se zavázali k něčemu. Další podobná dohoda by byla jen vršením papíru na sebe. Teď je to skutečně v té oblasti, aby se ta dohoda plnila, aby kohoutky byly otevřeny a tranzitní kanály také".

Podle velvyslance České republiky pro energetickou bezpečnost Václava Bartušky je jasné, že oba státy spolu nedokáží efektivně komunikovat. Evropská unie má podle něj v tomto sporu při vyjednávání jen nepřímé prostředky:

"Já si myslím, že jediný skutečný nástroj, který máme, je dlouhodobý. A to je - a stále to opakujeme - že pokud se ta situace bude nadále prodlužovat, tak budeme prostě muset hledat jiné zdroje plynu a jiné cesty zemního plynu do Evropy. A to by samozřejmě byla strašlivá rána pro Rusko i pro Ukrajinu. Protože pro Rusko jsou suroviny, především zemní plyn, zásadním zdrojem příjmu."

Barroso: Pokud do EU nadále nepoteče plyn, firmy by se měly obrátit na soud

Evropské podniky by mohly Rusko a Ukrajinu žalovat u soudu. Mělo by se to stát v případě, že do Evropy přes Ukrajinu stále nebudou proudit dodávky ruského zemního plynu. V Evropském parlamentu to prohlásil předseda Evropské komise José Manuel Barroso:

"Chtěl bych Moskvě a Kyjevu velmi jasně sdělit: jestliže nebude okamžitě naplněna dohoda o obnovení dodávek, Komise evropským firmám doporučí, aby se obrátily na soud. Členské státy vyzve k hledání alternativních zdrojů a cest energetických dodávek."

O plynové krizi bude jednat ukrajinský prezident Viktor Juščenko v Polsku

O situaci kolem dodávek plynu bude dnes v Polsku jednat ukrajinský prezident Viktor Juščenko s polským prezidentem Lechem Kaczyńskim. Setkají se v horské rezidenci polských prezidentů v beskydské Visle.

Lech Kaczyński se v plynovém sporu postavil jednoznačně na stranu svého ukrajinského kolegy. Podobně jako on vidí příčinu problému zejména v imperiálním chování Ruska.

Polská vláda tento názor nesdílí. Podle premiéra Donalda Tuska jde o politický a obchodní konflikt mezi Moskvou a Kyjevem. Ministr zahraničí Radek Sikorski doporučuje vyvážený přístup k oběma stranám. V tom se ale s prezidentem neshodnou.

Přečtěte si, jak se dosud vyvíjela plynová krize:
Ruský plyn do Evropy přes Ukrajinu neproudí
Rusko obnovuje dodávky plynu přes Ukrajinu
EK: Plyn může do Evropy proudit do 24 hodin od spuštění ruskou stranou
Ukrajina podepíše dohodu o monitoringu plynu znovu - bez dodatku
Česká mise kvůli dodávkám plynu skončila úspěšně - Rusko slíbilo otevřít kohoutky
Evropská unie se dohodla s Ruskem na kontrolách dodávek plynu
O ruském plynu do Evropy přijel do Moskvy jednat premiér Topolánek
Ruský plyn do Evropy stále neteče, Česko je ale zásobené
Premiéři Topolánek a Putin se shodli na podmínkách monitorování toku plynu
EK se zatím nedohodla s Ruskem na obnovení dodávek plynu přes Ukrajinu
Evropa je dál bez ruského plynu, jednání v Moskvě skončilo bez výsledků
Do Evropy se přes Ukrajinu nedostává plyn z Ruska
Evropa je dál bez ruského plynu, jednání v Moskvě skončilo bez výsledků
Zásobování ruským plynem dramaticky pokleslo, Slovensko vyhlásilo stav nouze
Dodávky zemního plynu z Ruska k nám klesly na čtvrtinu
EU podpořila český postoj ke sporu o plyn
Rusko-ukrajinský spor o plyn se projevil na dodávkách do Česka
Některé evropské země hlásí pokles dodávek ruského plynu

Martin Dorazín, Lenka Kabrhelová, Ondřej Houska Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme