V Německu se mluví o vyvlastnění akcionářů bank

Na německé politické scéně se ohnivě debatuje o zákonu, který má umožnit zestátnění soukromých bank. Kontroverzní normu připravuje spolková vláda, která se snaží za každou cenu zachránit ohroženou hypoteční banku Hypo Real Estate. Koaliční plány na vyvlastnění akcionářů ale narážejí na odpor vlastních poslanců.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nefunkční bankomat

Nefunkční bankomat | Foto: Jan Rosenauer

Jednání německé spolkové vlády s americkým investorem JC Flowers, který v Hypo Real Estate drží podíl 25 procent, zatím nevedla k úspěchu. Podle ministra financí Peera Steinbrücka je tak poslední alternativou zákonné vyvlastnění akcionáře kompenzované poměrně nízkým odškodněním. To by se počítalo podle průměrné burzovní ceny akcií z posledních dvou týdnů.

Pochybnosti ohledně ústavnosti celého postupu ale má například Josef Schlarmann z CDU/CSU. Ani jeho kolega Steffen Kampeter není přesvědčený o nutnosti právního předpisu s eufemistickým názvem "zákon pro další stabilizaci finančního trhu."

Přívrženci kontroverzní normy namítají, že zákon je ušitý na míru pouze na záchranu mnichovské Hypo Real Estate. Tento finanční ústav se navzdory 90 miliardám pomoci ze strany státu a jiných bankovních domů stále potýká s existenčními problémy.

Přečtěte si také:
Německo připravuje zestátnění soukromých bank
Německým bankám hrozí další mnohamiliardové ztráty
Německá banka Hypo Real Estate má znovu vážné potíže
Německou Commerzbank čeká částečné zestátnění

Jiří Hošek, Miroslav Panuška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme