Míra nezaměstnanosti v lednu stoupla na 6,8 procenta

Míra nezaměstnanosti v lednu stoupla o něco víc, než očekávali analytici. Dosáhla 6,8 procenta, zatímco v prosinci byla šestiprocentní. Počet lidí bez práce se podle ministerstva práce a sociálních věcí zvýšil skoro o 49 tisíc na téměř 384 tisíc. Meziroční růst spotřebitelských cen pak v lednu zpomalil na 2,2 procenta ze 3,6 procenta v prosinci. Je to nejnižší meziroční růst cen od března roku 2007.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Úřad práce v Ostravě

Úřad práce v Ostravě | Foto: F. Tichý

Úřady práce na konci ledna evidovaly celkem 398 tisíc nezaměstnaných. Situace na trhu práce se tak zhoršuje nečekaně rychle. Podle ekonomů propad počtu zakázek už zřejmě nutí propouštět i firmy, které dosud prosperovaly.

"Tyto firmy reagují na propad zahraničních zakázek nejenom redukcí produkce, ale i zaměstnanosti. Nezaměstnanost v České republice proto roste takto vysokým tempem," říká ekonomka Raiffesenbank Helena Horská. Nejvyšší míru nezaměstnanosti hlásí okres Most - 14 %. Naopak v Praze jsou bez práce jen 2 % lidí. Nezaměstnanost v dalších měsících zřejmě poroste dál.

"Očekáváme, že nejpozději na podzim, popřípadě ke konci letošního roku překoná míra nezaměstnanosti v České republice hladinu 8 procent, to znamená, že bude přibližně půl milionu lidí bez práce," domnívá se Horská.

Z cizinců, kteří v Česku přišli kvůli krizi o práci, můžou být bezdomovci. Do března by prý české firmy mohly propustit až 12.000 zahraničních zaměstnanců. Ti pak často nemají ani na jídlo a oblečení, natož na cestu zpátky domů. Je pravděpodobné, že tu zůstanou načerno. Jejich situací se má dnes zabývat vláda. Ministerstvo vnitra jí navrhne, jak jim pomoci - třeba letenkou domů.

Inflace začala v lednu výrazně brzdit

V meziročním srovnání spotřebitelské ceny zpomalily svůj růst z prosincových 3,6 procenta na lednová 2,2 procenta. Nižší inflace byla v ekonomice naposledy v březnu před dvěma lety. Aktuální údaje statistického úřadu tak ukázaly, že v českém hospodářství jsou vyšší inflační tlaky, než předpokládali odborníci. Klesají hlavně ceny automobilů, pohonných hmot a potravin.

Německo hlásí nejprudší nárůst nezaměstnanosti za poslední čtyři roky

Hospodářská krize se naplno projevila na německém pracovním trhu . Počet nezaměstnaných stoupnul v lednu u našich západních sousedů nejrazantněji za poslední 4 roky. Kromě propadu hospodářské produkce za to může i chladná zima.

Zhoršení situace na německém pracovním trhu je ještě drastičtější, než se předpokládalo. Oproti prosinci přibylo plných 387.000 lidí bez práce. Celkový počet nezaměstnaných tak stoupnul na bezmála 3 a půl miliónu. To je ale stále o 170.000 méně, než v lednu 2008.

Milan Kopp, Jitka Hanžlová, Tomáš Medek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme