Izraelské volby nejspíš vyhrála dosavadní vládní strana Kadima

Předčasné volby v Izraeli mají podle všeho překvapivého vítěze. Podle průzkumu mezi voliči po odevzdání hlasů je jím doposud vládní strana Kadima. Ve 120členném Knesetu by mohla obsadit až 30 křesel. Favorizovaný pravicový blok Likud vedený Benjaminem Netanjahuem by měl ve získat o dva mandáty méně.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Cipi Livniová

Cipi Livniová | Zdroj: ČTK

Na tomto pořadí se shodují takzvané exit polly všech tří velkých izraelských televizí. Naprostý debakl také podle jejich průzkumu utrpěla Strana práce, kterou vede ministr obrany Ehud Barak. Ta by měla mít pouhých 14 mandátů a obsadit čtvrté místo.

Na třetí příčce nejspíš skončila strana Jisrael bejtejnu, jejíž vůdce Avigrod Liberman proslul v předvolební kampani řadou ostrých výpadů na adresu izraelských Arabů.

Pokud je vítězem voleb skutečně Kadima, prezident by měl pověřit její šéfku, ministryni zahraničí Cipi Liniovou, sestavením vlády. Záruky, že uspěje, ale nejsou žádné. Potom možná bude svoji koalici dávat dohromady dnes poražený Netanjahu.

K tématu si můžete také přečíst:
Volební účast v Izraeli je vysoká navzdory špatnému počasí
Netanjahu: Pokud vyhrajeme volby, svrhneme v Gaze vládu Hamásu
Izrael čekají předčasné volby, Livniová skončila s pokusy o sestavení vlády

Martin Hromádka, Břetislav Tureček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme