17. 4.

17. duben 2009

Panic Ensemble: Panic Ensemble

Izraelský Panic Ensemble kombinuje vybroušená art-rocková aranžmá s kabaretní atmosférou a poetickými, někdy až šokujícími texty. Velmi účinně používá kontrast mezi cherubínskými ženskými vokály a energickým a do detailu propracovaným doprovodem. Jeho písně jsou sondy do těch nejhlubších zákoutí lidské duše. Zakladatelem a vedoucím skupiny je pianista Roy Yarkoni, texty píše externí členka sestavy, básnířka Dr Karen Alkali Gut, která přednáší anglickou literaturu na Telavivské univerzitě v Izraeli.

Love Soup 02:25

The Closer You Get 02:20 Pozoruhodně aranžované nahrávky Panic Ensemblu mají i skrytou rovinu, písně s názvy jako Strach, Panika či Obsese - kterou teď uslyšíme - jsou zároveň studiemi lidské psychiky, a některé z textů dokonce používají citace z odborné psychiatrické literatury.

Obsessions 03:30

This Woman 02:50

K nejvíce provokativním písním debutového alba Panic Ansámblu patří Jewish Women, Židovské ženy, s jízlivě ironickým textem, který je namířen do vlastních řad. Zpěvačka Yael Kraus se stoickým klidem interpretuje text, z nějž běhá mráz po zádech: židovské ženy vám slíbí všechno, nakonec vám ale uříznou hlavu, a pak to oslavují. Autorka textu, paní doktorka Karen Alkali Gut, která se obvykle drží v pozadí, se tentokrát připojuje v recitativním partu v jazyce jiddiš.

Jewish Women 04:47

What Do We Owe Each Other 02:31

On This Night 03:38

Spring In Your Heart / Spring In My Heart 03:21

Spustit audio