Terezínská tryzna upozornila na rostoucí neonacismus

Už po 63. se v Terezíně vzpomínalo nad hroby na Národním hřbitově. Tradičně tak účastníci každoroční tryzny uctili památku obětí nacismu. V Terezíně současně víc než tisíc lidí vyslechlo jasná slova proti rostoucímu neonacismu v Česku.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Terezínská tryzna k uctění obětí nacistické perzekuce

Terezínská tryzna k uctění obětí nacistické perzekuce | Zdroj: ČTK

"Projevy extremismu nezapřou inspiraci nacistickou ideologií," upozornil ředitel Terezínského národního památníku Jan Munk. A dodal: "Jako žid a občan České republiky se cítím ohrožený."

Před lhostejností varovali předsedkyně Svazu bojovníků z svobodu Adněla Dvořáková a předseda Senátu Přemysl Sobotka. Ten zároveň upozornil, že některá média by měla utlumit senzacechtivost a neinformovat o akcích nacionalistů předem, aby jim nedělal propagaci: "Jde o většinovou část společnosti, abychom náhodou nedopadli tak špatně, že nám tu jednou pod televizními kamerami budou pochodovat náckové."

Marta Kotová, která za války prošla Terezínem, Osvětimí a dalšími koncentračními tábory, sbírala při dnešní Terezínské tryzně podpisy pod petici proti neonacismu: "Takoví, jako je předseda Dělnické strany pan Vandas, bohužel dovedou zblbnout mladé lidi, kteří bohužel vědí o našich dějinách velice málo."

Účastníci pietního setkání v Terezíně si také prohlédli nově nainstalované deštičky se jmény obětí na hrobech na Národním hřbitově. Jsou kopiemi těch bronzových, které loni už dopadení pachatelé ulámali a odvezli.

Přečtěte si také:
Den vzpomínání na oběti holocaustu v Terezíně i na pražském náměstí Míru
Na Národním hřbitově v Terezíně si lidé připomněli oběti fašismu
Policie chytila muže podezřelého z krádeže bronzových destiček v Terezíně
Terezínský památník hlídá soukromá bezpečnostní agentura
S opravou hřbitova v Terezíně pomůže ministerstvo

Miroslav Zimmer, Miroslav Panuška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme