V Urumči opět vypukly střety mezi Ujgury a policií

V ulicích hlavního města Ujgurské autonomní oblasti Sin-ťiang na západě Číny dnes opět vypukly násilné střety mezi muslimskými Ujgury a jednotkami čínské policie. Předchozí násilnosti si během víkendu vyžádaly životy 156 lidí a přes tisíc zraněných, na 1400 osob bylo zadrženo. Peking zásah proti Ujgurům obhajuje a viní je z vyvolání nepokojů.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nepokoje v ulicích Urumči

Nepokoje v ulicích Urumči | Foto: AFP

V ulicích Urumči je rozmístěno na 20.000 policistů a vojáků, přesto dnes ráno poté, co v osm hodin skončil zákaz vycházení, nejméně 200 Ujgurů vyrazilo opět do ulic.

Lidé protestovali proti údajně bezdůvodnému zatýkání jejich rodinných příslušníků. Policie také zasahovala i mimo metropoli Sin-ťiangu, když rozehnala shromáždění asi 200 muslimů u mešity v městě Kaškar.

V největších městech oblasti Sin-ťiang nefunguje internet, a to ani na vysokých školách, blokovány jsou i mobilní telefony. Představitelé ujgurské opozice proto požadují nezávislé vyšetřování zásahu čínských bezpečnostních sil.

Aktivistka Rebiya Kadeerová, která žije v americkém exilu, vyzývá v této souvislosti Organizaci spojených národů, Evropskou unii i Spojené státy, aby do Sin-ťiangu vyslaly své vyšetřovatele. Zásah čínských sil přirovnává k loňskému potlačení protestů tibetských mnichů ve Lhase.

Napětí v provincii Sin-ťiang panuje již řadu let. Někteří z asi osmi milionů tamních Ujgurů se chtějí od Číny odtrhnout. Jsou nespokojení se sílícím vlivem Chanů na území, které považují za své, a protestují proti kontrole a potlačování své kultury a náboženství ze strany čínské vládnoucí komunistické strany. Ujgurové jsou původními obyvateli Sin-ťiangu, jde převážně o muslimy.

Přečtěte si také:
Přes 150 mrtvých po zásahu proti ujgurským muslimům v Číně

Robert Mikoláš, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme