Hygienici na Děčínsku kontrolují studny zdarma

V obcích na Děčínsku hygienici kontrolují studny, které v sobotu zasáhla povodeň. Voda v nich totiž může být kontaminovaná a lidé by ji neměli používat. Hygienici provádějí kontroly zdarma. Podle ředitele krajské hygienické stanice Josefa Trmala je ale nutné mít studnu vyčištěnou:

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Záplavy v Ústeckém kraji

Záplavy v Ústeckém kraji | Foto: Ústecký kraj, Tomáš Kopecký

"Studny musejí být vyčištěny a vydezinfikovány. Na to je vhodný například přípravek Savo, který je na bázi chloru a je dostatečně účinný proti nákazám." Nejvíc studní zatím hygineci zkontrolovali v obci Srbská kamenice, kde není vodovod. Na sedmi místech Děčínska navíc stále neteče z kohoutku pitná voda.

S pitnou vodou mají problémy i ve Valašském Meziříčí - Krhové. Studnu jim totiž zaplavila nedávná povodeň a vodu proto čerpají z přistavené cisterny. Přesto, že hasiči studnu vyčerpali, vyčistili a voda vypadá na pohled v pořádku, obyvatelé musejí počkat na hygienické rozbory. Ty by ale měly být hotovy až na konci týdne. Pouhému vzhledu vody není možné věřit, upozornila zlínská hygienička Eva Javoříková:

"Pokud se nedodržují alespoň základní hygienická pravidla i v těchto krizových situacích, zvyšuje se riziko onemocnění žloutenkou, leptospirózou, nebo průjmová onemocnění. Základní pravidla hygieny po záplavách jsou uvedeny na webových stránkách každé hygienické stanice."

Hygienici na Děčínsku zatím nezaznamenali zvýšený výskyt infekních onemocnění. Přesto by si na možnost nákazy měli dávat obyvatelé zaplavených obcí pozor. Podle ředitele krajké hygienické stanice Josefa Trmala by neměli pít vodu ze studní zasažených povodní a při úklidu po záplávách by si měli chránit pokožku.

"Vždy by měli používat gumové rukavice při manipulaci se zasaženými předměty a při úklidu. Je třeba upozornit na to, že některé nákazy totiž mohou do těla pronikat kůží. Z minulých povodních je zkušenost například s leptospirózou."

Přečtěte si také:
Přívalové deště neustávají, finanční pomoc připravuje i Člověk v tísni
Munzi pro Radiožurnál: Soukromé škody po povodních by neměl hradit stát
Janota: Obnova země po povodních bude financována z evropských peněz
Pro lidi postižené povodněmi vydalo ministerstvo práce informační letáky
Povodně způsobily zemědělcům škody za 200 milionů korun
Povodněmi zasažený Olomoucký kraj žádá o další peníze
Lidé odklízející škody po povodních mohou mít nárok na volno z práce
Klienti pojišťoven nahlásili povodňové škody za miliardu korun
Vláda chce podpořit lepší protipovodňovou ochranu
Pro Jihočeský kraj bude platit až do pátečního večera výstraha před povodněmi
Stav ohrožení platí na jihu Čech už jen na Blanici
V části Jihočeského kraje je vyhlášen stav nebezpečí
V části jižních Čech začíná platit stav nebezpečí
Přívalové deště opět vyhnaly řeky na třetí povodňové stupně

Tomáš Šácha, Lenka Rafaelová, Roman Verner Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme