Bělorusko se může stát partnerem Evropské unie

Bělorusko musí dát větší prostor demokracii. Usnesli se na tom zástupci Evropské unie, kteří se v Bruselu sešli s běloruským ministrem zahraničí Sergejem Martynovem.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Evropská unie letos v listopadu dokončí zprávu o stavu lidských práv v Bělorusku. Pokud se situace zlepší, Bělorusko se může podle Bruselu stát významným partnerem EU.

Bělorusko už je v současnosti součástí Východního partnerství, tedy projektu na užší spolupráci Unie se šesti zeměmi bývalého Sovětského svazu. Tuto myšlenku velmi podporovalo české předsednictví EU.

Běloruský ministr zahraničí Sergej Martynov potvrdil, že Východní partnerství je pro jeho zemi jednou z priorit. Zároveň ale dodal, že také Bělorusko má požadavky vůči Unii.

"Zjednodušení vízového režimu je jasnou prioritou. Naši občané nemohou přijmout, že za víza do Unie musí platit nejméně dvakrát tolik, co naši sousedé," řekl Českému rozhlasu Martynov.

Podle Carla Bildta, ministra zahraničí Švédska, které teď předsedá Evropské unii, ale musí Bělorusko nejprve svým občanům poskytnout víc demokracie. Teprve pak může počítat se vstřícností Unie.

Přečtěte si také:
Bělorusko žádá Evropskou unii o finanční pomoc
Udělalo Bělorusko kroky směrem Evropské unii?
Přijede do Prahy běloruský prezident Alexander Lukašenko?

Ondřej Houska, Alice Kottová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme