Evropská digitální knihovna za necelý rok zdvojnásobila své fondy

Evropská digitální knihovna Europeana už obsahuje přes 4 a půl milionu dokumentů. To je více než dvojnásobek materiálů, které se v ní daly najít při jejím spuštění loni v listopadu. Evropská komise chce do roka zvýšit počet dokumentů obsažených v Europeaně o dalších 5 milionů.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Evropská komise

Evropská komise | Foto: Pavel Novák

Před 9 měsíci se v internetové knihovně Europeana.eu daly najít 2 miliony digitalizovaných knih, map, fotografií a obrazů nebo filmových záznamů. Dnes už jsou to 4 miliony a 600 tisíc.

Zatím se dá ale v Europeaně najít jen procent toho, co už je na národních úrovních digitalizované. Největším přispěvatelem do společných evropských digitálních fondů knihovny byla zatím podle mluvčího Evropské komise Martina Selmayra Francie.

"Francouzské kulturní instituce poskytly nejvíce - celkem 47 procent všech objektů umístěných na serverech Europeany. Za nimi jsou německé organizace. Ty přispívají do knihovny 15 procenty všech dokumentů."

Na stránkách Europeany se dnes dají číst například originální partitury skladeb Wolfganga Amadea Mozarta nebo první vydání portugalského národního eposu Os Lusíadas z roku 1572.

Cílem Evropské komise je, aby v příštím roce obsahovala Europeana 10 milionů digitalizovaných dokumentů.

Přečtěte si také:
Evropská digitální knihovna po měsíci opět funguje, zatím zkušebně
Digitální knihovna EU nepřežila nápor návštěvníků a zkolabovala

Pavel Novák, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme