11. 9.

11. září 2009

Marcel Khalife - Caress

Arabská loutna oud patří k nejstarším hudebním nástrojů světových dějin. Vyvinula se z ní evropská loutna, kytara i další nástroje. Hráčské umění na tento prastarý nástroj prošlo v posledním století dramatickým vývojem. Tak například, irácký virtuoz Mounir Bachir tento původně ansáblový nátroj posunul do vysoce sofistikované, koncertní recitalové polohy. A libanonský hráč Marcel Khalife jej spojil s evropským klavírem.

Marcel Khalife se narodil v křesťanské rodině na libanonském venkově. Svojí doprovodnou skupinou Al Mayadine Ensemble založil před 30 lety. Její jméno, Al Mayadine, má v arabštině dva významy - vesnické náměstí, i bitevní pole. Marcel Khalife tvrdí, že ho inspiruje hudba arabského světa právě tak jako hudba evropská, což dokumentuje i zmíněná a nepříliš častá kombinace dvou nástrojů - Khalifovy arabské loutny i klavíru, na který hraje jeden z členů jeho skupiny. Album Caress, Pohlazení, vzniklo před 6 lety, a loni vyšlo v Evropě v reedici.

Popular Cafe

Caress

Marcel Khalife se jako hráč i jako skladatel často inspiruje andaluskou hudbou - tedy stylem, který se hrál před více než 5 stoletími v Andalusii na jihu Španělska v době maurské nadvlády. Jednou z metropolí Andalusie je Granada, a podle ní nazval Marcel Khalife následující skladbu.

Granada

Tents

Samai Bayati

Marcel Khalife se usadil v Paříži, ale když předtím během občanské války žil v Libanonu, prokázal svoji statečnost tím, že setrval ve vlasti a koncertoval třeba i v rozbombardovaných sálech. Za své zásluhy získal roku 2005 cenu Unesca.

Passport

I Pass By Your Name

Al Hambra

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.