Britští vládní labouristé chtějí prodloužit šrotovné

Británie se rozhodla prodloužit program šrotovného. Oznámil ministr obchodu Peter Mandelson na výroční konferenci vládnoucích labouristů. S klíčovým projevem tam vystoupil také premiér Gordon Brown, který už řadu měsíců bojuje o politické přežití.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Britský premiér Gordon Brown

Britský premiér Gordon Brown | Foto: Evropská komise

"Lord Mandelson pouze naznačil, že pokud britští zájemci o nová auta vyčerpají současnou kvótu, kterou vláda schválila na jaře a počítá s tím, že o státní příspěvek na koupi nového auta se bude ucházet 300 000 Britů, bude ochoten prodloužit a navýšit počet nových aut, který bude možné se státním příspěvkem koupit," řekl v Radiofóru londýnský spolupracovník ČRo Ivan Kytka.

Na výroční konferenci, kde se vládnoucí labouristé snažili posílit své pozice v parlamentních volbách na jaře v roce 2010, vystoupil s klíčovým projevem také premiér Gordon Brown.

V projevu připomněl všechny své 'ekonomické a finanční úspěchy'. Postavil se opakovaně do role zachránce světových financí a částečně světové ekonomiky.

Přehrát

00:00 / 00:00

Britští vládní labouristé chtějí na výroční konferenci posílit své mizivé šance na vítězství v parlamentních volbách. Téma pro londýnského spolupracovníka ČRo Ivana Kytku v Radiofóru.

"Připomněl, že záchranný balíček britské vlády spočívající ve vykoupení akcií velkých bank, které by jinak krachovaly a v napumpování desítek miliard liber do britské ekonomiky, přinesl zpomalení recese a relativně menší dopady než by jinak měla," přiblížil Kytka.

V klíčovém projevu se Brown především snažil oslovit střední třídu, která labouristy opustila. Hovořil mimo jiné o problémech s kriminalitou u mládeže od 16 do 18 let, která pochází z rodin, kde ani jeden z rodičů nemá zaměstnání.

"Premiér pohrozil, že pokud nebudou navštěvovat speciální kurzy, odebere jim stát sociální dávky. Obávám se, že je to příliš byrokratické a dlohodobé opatření na to, aby přineslo labouristům nějaký úspěch a návrat popularity," dodal z Londýna spolupracovník Českého rozhlasu Ivan Kytka.

Ivan Kytka, Katarína Brezovská, Jan Bumba Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme