Vakcínu proti prasečí chřipce si ještě neobjednalo pět států EU

Členské země by si měly vypomáhat s poskytováním vakcíny proti prasečí chřipce. Ne všechny si totiž objednaly dostatečné množství očkovací látky a pět zemí si ji neobjednalo vůbec.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

injekční stříkačky

injekční stříkačky | Foto: Stockbyte

Pro svou velikost a malou vyjednávací síly si totiž nedokázaly obstarat vakcínu za výhodných podmínek. V pomoci s poskytováním vakcíny těm, kteří jí mají nedostatek by měl plati princip solidarity. Shodli se na mimořádné schůzce v Lucemburku unijní ministři zdravotnictví.

Vakcínu proti takzvané prasečí chřipce si dosud neobjednaly tři pobaltské republiky, Bulharsko a nejmenší členský stát Unie - Malta. Ty možná využijí solidární systém Unie, ve kterém by se země, kde epidemie chřipky nebude rozsáhlá, mohla podělit o vakcínu se zeměmi, kde jí je nedostatek.

Například Velká Británie si objednala 60 milionů dávek. To by v případě, že Evropská agentura pro léčivé přípravky EMEA v Londýně potvrdí účinnost už jediné dávky pro získání imunity, stačilo k proočkování celé populace ostrovní země.

Zatím ale agentura EMEA doporučuje dát každému očkovanému 2 dávky. Česko objednalo vakcínu asi pro půl milionu lidí.

Eurokomisařka pro zdraví Androulla Vassiliouová také potvrdila, že podle agentury jsou všechny tři jí certifikované vakcíny bezpečné i pro děti. První klinické zkoušky její účinnosti na nemocné dětské pacienty ale bude mít k dispozici až v polovině listopadu.

Milan Kopp, Pavel Novák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme