Za neštěstí ve Studénce může i kontrola mostní konstrukce

Jednou z příčin vlakového neštěstí ve Studénce bylo nedostatečné prověření konstrukce mostu. Ve fázi, kdy stavbaři vraceli zpět opravený most, došlo totiž k poruše. To podle vyšetřovatelů mělo vést k prověření celé konstrukce mostu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

nehoda vlaku

nehoda vlaku | Foto: Drážní inspekce

"Při provádění druhého kroku došlo k určité poruše - ke vzpříčení výsuvných vozíků. To mělo být signálem k řádnému prověření celé podpěrné konstrukce. A to se dle názorů znalců, i dle názoru našeho, nestalo," řekl vedoucí vyšetřovacího týmu Jiří Jícha.

Vyšetřovatelé dnes vyloučili, že k pádu mostu do kolejiště došlo vlivem seizmických poruch, vlivem trhacích prací ve vojenském prostoru Libavá nebo poruchou hydraulického zařízení použitého na stavbě.

Co bylo přesnou příčinou a kdo to zavinil, zatím říci nelze. Policie ale už v pondělí doručila obvinění z obecného ohrožení dalším osmi osobám. Dohromady jich je tedy deset. Nevyloučila, že obviní i další lidi.

Loni v srpnu spadla ve Studénce do kolejiště rekonstruovaná mostní konstrukce, do které v plné rychlosti narazil mezinárodní rychlík. Osm lidí zemřelo, desítky dalších se zranily.

Tereza Janouškovcová Bartůňková, Alice Kottová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme