Angela Merkelová je podruhé německou kancléřkou

Jasnou většinou hlasů zvolili poslanci Spolkového sněmu Angelu Merkelovou kancléřkou i na druhé funkční období. Pro šéfku křesťanských demokratů se vyslovilo 323 z přítomných 612 zákonodárců. Někteří poslanci nové vládní koalice ale evidentně svůj hlas Merkelové nedali.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Angela Merkelová na volebním mítinku

Angela Merkelová na volebním mítinku | Foto: Jiří Hošek

Černo-žlutá koalice, složená z nejsilnější CDU, bavorské CSU a liberální FDP, má ve Spolkovém sněmu dohromady 332 zástupců. Podle informací serveru Spiegel.ONLINE byli všichni tito poslanci při hlasování přítomni. Devět zákonodárců tedy vlastní kandidátku nepodpořilo.

Může to souviset s avizovanými daňovými škrty, které už dopředu narazily na odpor některých spolkových zemí, kde vládnou premiéři za CDU.

Merkelová je prvním předsedou vlády v německé historii, který ve dvou volebních obdobích vystřídá různé koaliční partnery.

Staronová kancléřka vyrazí večer na první zahraniční cestu v druhém legislativním období. S francouzským prezidentem Sarkozym se chce v Paříži poradit o společném postupu před summitem Evropské unie.

Jiří Hošek, Miroslav Panuška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme