Průmysl se v září opět propadl, podniky budou dál propouštět

Průmyslová výroba v České republice v září meziročně klesla o 11,9 procenta. Měsíc předtím - v srpnu - se meziročně snížila o 8,1 procenta. Čísla o domácím průmyslu oznámil Český statistický úřad.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Strojírenský průmysl

Strojírenský průmysl | Foto: Tomáš Adamec

Podniky zřejmě čeká ještě náročné období, protože se očekává ochladnutí poptávky. Část firem zřejmě skončí a bude propouštět. Podle prezidenta Hospodářské komory Petra Kužela budou podniky potřebovat peníze a bude záležet na tom, jak na novou situaci zareagují banky.

Přehrát

00:00 / 00:00

Podniky budou dál propouštět, říká prezident Hospodářské komory Petr Kužel

"Bez peněz nebude možné jít do nové zakázky a banky jsou samozřejmě velmi opatrné a také ještě předpokládají útlum na začátku příštího roku. Proto si myslím, že nebudeme mít problém s pracovníky a možná ani ne se zakázkami, ale s penězi ano," řekl Kužel.

Prezident Hospodářské komory současně přiznává, že propouštění v podnicích bude ještě pokračovat. Půjde ale podle něj hlavně o větší firmy, nikoli o střední a menší, které propouštějí méně.

"Myslím si, že je to pro ekonomiku a pro celou Evropu velmi dobré, protože propad pracovních míst nebude tak rasantní, jako tomu bylo hlavně v první polovině letošního roku," tvrdí Kužel.

Oldřich Körner, analytik Svazu průmyslu a dopravy, řekl k propadu českého průmyslu, že to bylo kvůli ukončení německého šrotovného - ale také kvůli menší spotřebě českých domácností. Ve vysílání Rádia Česko varoval před dalším propouštěním v důsledku nepříznivého vývoje domácího průmyslu. Zvýšení nezaměstnanosti v Česku předpokládá už v příštím roce.

Přehrát

00:00 / 00:00

Analytik Svazu průmyslu a dopravy Oldřich Körner ve vysílání Rádia Česko o propadu českého průmyslu

Analytik Körner poukázal na důležité indikátory hospodářského vývoje, které signalizují stagnaci, jakýsi ,hrbolatý' posun po dně recese. Jde o rekordně nízký obrat zahraničního obchodu v srpnu, snížení důvěry podnikatelů v říjnu nebo pokles cen v průmyslu, který v minulém měsíci dosáhl rekordní hodnoty mínus pět procent.

Naopak pozitivní podle analytika Körnera je, že optimismus firem eurozóny, na níž jsou klíčové domácí podniky závislé, roste už sedmý měsíc v řadě. Zároveň ale upozornil, že využití kapacit firem v eurozóně je pouze sedmdesátiprocentní. V porovnání - Česko využívá průmyslové kapacity ze 79 procent.

Podle analytika Michala Brožky z Raiffeisenbank za propad může i fakt, že letošní září mělo méně pracovních dnů.

"Když se podíváme na zbytek roku, tak registrujeme optické zlepšení, a to od října. Výsledky se srovnávají s obdobím před rokem, kdy průmysl prudce zabrzdil," řekl Radiožurnálu Brožka.

Igor Maňour, Blanka Černá, Lukáš Vincourek, Klára Bílá, Miroslav Panuška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme