Bez práce je v Česku už téměř 400 tisíc lidí

Nezaměstnanost v Česku roste historicky nejvyšším tempem. Potvrzují to data, čerstvě zveřejněná Českým statistickým úřadem. Podle nich se počet lidí bez práce ve třetím čtvrtletí letošního roku meziročně zvýšil o 3,1 procenta.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

ukazatel na úřad práce

ukazatel na úřad práce | Foto: Benešov nad Ploučnicí

Bez práce je již 387 tisíc lidí, z toho 195 tisíc žen. V porovnání se třetím čtvrtletím loňského roku se celkový počet nezaměstnaných zvýšil o 163 tisíc.

V porovnání s druhým čtvrtletím došlo k nárůstu nezaměstnanosti zhruba o 0,8 procenta, což znamená víc než 44 tisíc propuštěných. Celkově míra nezaměstnanosti tak podle metodiky Mezinárodní organizace práce na konci září dosáhla 7,4 procenta, podle metodiky ministerstva práce a sociálních věcí to bylo dokonce 8,4 procenta.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ředitel oddělení poradenství pro řízení lidských zdrojů česko-slovenské pobočky společnosti Pricewaterhouse Coopers Branislav Hunčík komentuje vývoj nezaměstnanosti ve 3. čtvrtletí 2009

Obrat zatím v nedohlednu

Podle ředitele oddělení poradenství pro řízení lidských zdrojů česko-slovenské pobočky společnosti Pricewaterhouse Coopers Branislava Hunčíka nelze v nejbližší době očekávat výraznou změnu ve vývoji nezaměstnanosti.

"Myslím, že odhad Evropské komise o růstu HDP pro jednotlivé středoevropské státy, pro Českou republiku konkrétně o 0,8 procenta, nezabezpečuje výraznou změnu ve vývoji nezaměstnanosti," uvedl Hunčík na Rádiu Česko s tím, že k obratu by mohlo dojít až poté, co hrubý domácí produkt ČR poroste nejméně tříprocentním tempem.

Hunčík proto odhaduje, že nezaměstnanost ještě poroste, přičemž nejvyšší by mohla být v lednu příštího roku.

Dodal, že pokud by přetrvávala vysoká míra nezaměstnanosti, mohlo by to zhoršit i celkový vývoj domácí ekonomiky, protože neporoste spotřebitelská poptávka, když občané nebudou mít dost peněz.

Nejvíc budou propouštět automobilky, nejméně farmaceutické firmy

Podle průzkumů Pricewaterhouse Coopers se nejvíc propouštět chystají stále ještě firmy z automobilového a chemického průmyslu, naopak přijímat budou farmaceutické firmy, vyvážená situace je v sektoru informačních technologií (IT).

Roman Chlupatý, Alena Adámková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme