Štefan Füle se představí senátorům jako kandidát na eurokomisaře

Premiér Jan Fischer představí dnes senátorům, členům výboru pro záležitosti Evropské unie, nového eurokomisaře, dosavadního ministra pro evropské záležitosti Štefana Füleho.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Štefan Füle

Štefan Füle | Foto: Alžběta Švarcová | Zdroj: Český rozhlas

Štefan Füle se už ve středu ještě před schválením své nominace představil poslancům z výboru pro evropské záležitosti. Ti nepřijali k jeho nominaci žádné stanovisko. Řadě z nich se totiž prý nelíbila jeho minulost - členství v komunistické straně.

Senátoři z výboru pro záležitosti EU si k dnešní schůzce pozvali také premiéra Jana Fischera. "Náš jednací řád neupravuje povinnost, aby premiér přišel představit komisaře. Tato schůzka se koná z iniciativy našeho pana předsedy Přemysla Sobotky," upozornil předseda evropského výboru horní komory Luděk Sefzig z ODS.

Přehrát

00:00 / 00:00

Štefan Füle se představí senátorům jako kandidát na eurokomisaře. Na Rádiu Česko o tom hovořil předseda evropského výboru horní komory Luděk Sefzig z ODS.

Podle něj se dá očekávat, že k nominaci Füleho pravděpodobně nebude přijato žádné doprovodné usnesení. "Že nikdo takové usnesení ani nebude navrhovat. My budeme pouze seznámeni s volbou, kterou provedl premiér s dvěma předsedy vládních stran," uvedl Sefzig.

Štefanu Fülemu je vytýkáno členství v komunistické straně a také studium na sovětské univerzitě MGIMO. "Nechci hodnotit, jestli to je velká překážka pro pozici eurokomisaře. To musí zhodnotit poslanci Evropského parlamentu. A oni to určitě zhodnotí," uvedl.

Nejzajímavější je pozice pro rozšíření EU

Před poslanci zmiňoval Štefan Füle několik možných portfolií, o které by měl jako eurokomisař zájem - další rozšiřování Evropské unie, energetika, doprava, regionální rozvoj, životní prostředí a věda a výzkum.

"Myslím, že portfolia, která připadají v úvahu, jsou dobrá pro Českou republiku. Mě z nich připadá nejzajímavější pozice pro rozšíření Unie. I když je to problém trochu větší, než si dovedeme představit. Ale minimálně by to nevyvozovalo problémy na naší politické scéně, protože tady jsou politické strany relativně za jedno," řekl Sefzig Rádiu Česko.

Kandidát na českého eurokomisaře Štefan Füle se dnes také sejde s předsedou Evropské komise Josém Barrosem. Představil se mu už před 2 dny. Dnes ho ale čeká jednání o konkrétním portfoliu, tedy resortu, který by chtěl v nové komisi zastávat.

Patricie Polanská, Katarína Brezovská, Karolína Koubová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme