Raketoplán Atlantis je na cestě k Mezinárodní vesmírné stanici

Americký raketoplán Atlantis se šesti muži na palubě úspěšně zahájil let k Mezinárodní vesmírné stanici (ISS). Z floridského Mysu Canaveral na ní veze materiál, učený pro její provoz po roce 2010, kdy skončí program s americkými raketoplány.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Start raketoplánu Atlantis (STS-122)

Start raketoplánu Atlantis (STS-122) | Foto: NASA

Raketoplán Atlantis odstartoval na čas a bez komplikací. Posádka kapitána Hobaugha má k Mezinárodní vesmírné stanici dorazit ve středu.

Cílem jedenáctidenního letu je dopravit na Mezinárodní vesmírnou stanici co nejvíc materiálu, aby mohla pokračovat v práci dalších pět až deset let potom, co americká NASA příští rok ukončí lety raketoplánů.

Na Mezinárodní vesmírnou stanici proto mají američtí astronauti připevnit dvě skladovací plošiny. Jsou určené pro náhradní díly potřebné pro chod stanice, až americké raketoplány příští rok v září doslouží. Do té doby jim zbývá posledních pět startů.

Během mise jsou v plánu také tři výstupy do otevřeného kosmu. Kromě toho veze posádka do vesmíru až milion mikroskopických červů. Ti mají posloužit pro studium a lepší pochopení problému, proč lidem v beztížném stavu atrofují svaly. Raketoplán má navíc přivézt zpět astronautku Nicole Scottovou, která strávila ve vesmíru bezmála tři měsíce.

Odborník na kosmonautiku Pavel Toufar k letům amerických raketoplánů řekl, že koncepce tohoto programu vícenásobně použitelného kosmického prostředku byla správná. Ve zpravodajském souhrnu Radiožurnálu Stalo se dnes ještě konstatoval, že závislost Američanů na ruských Sojuzech není tak nebezpečná, jak by se na první pohled zdálo.

Vít Pohanka, Lukáš Vincourek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme