Afghánský prezident se ujal funkce na další období

Staronový afghánský prezident Hámid Karzáí se pro další období slavnostně ujal funkce. Inauguraci předcházelo sporné první kolo voleb, druhé bylo po odstoupení protikandidáta úplně zrušené. Karzáí bude především muset opět získat důvěru občanů i západních spojenců.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Afghánský prezident Hámid Karzáí  při inauguraci v Kábulu

Afghánský prezident Hámid Karzáí při inauguraci v Kábulu | Zdroj: ČTK

Přestože svého času zosobňoval Karzáí naději na stabilizaci země, za uplynulých pět let ve funkci se jeho vláda stala synonymem slabosti, korupce a obchodu s opiem.

Nyní v inauguračním projevu slíbil tvrdý boj s korupcí i drogami. Chce také docílit toho, aby afghánské bezpečnostní síly převzaly odpovědnost nad situací v zemi. Odchodu zahraničních spojeneckých jednotek se totiž dožaduje naprostá většina občanů.

Přehrát

00:00 / 00:00

Inaugurace afghánského prezidenta Hamída Karzáího. U telefonu je Amirzada Ahmadzai z organizace Člověk v tísni.

Napřed ale bude muset Karzáí stabilizovat svou pozici. Proto vyzval hlavního oponenta, bývalého ministra zahraničí Abdulláha Abdulláha, aby se podílel na mírovém procesu a vládnutí v zemi.

"Karzáí je v současné době nejlepší volbou pro Afghánistán. Má alespoň nějaký mírový program, chce jednat s opozicí - Talibanem a se zastánci Hekmatjára. což je afghánský islámský radikál. Jeho protějšek Abdulláh Abdulláh, který nešel do druhého kola voleb, neměl komplexní a v současné době proveditelný program," řekl Rádiu Česko Amirzad Ahmadzai, pracovník společnosti Člověk v tísni v Kábulu.

Karzáí reprezentuje celonárodního vůdce

I přes korupci a rozsáhlé podvody, které doprovázely prezidentskou volbu, reprezentuje podle něj Karzáí celonárodního vůdce a má podporu většiny i menšin v Afghánistánu.

"Podvody i korupci on sám přiznává a současně s tím chce bojovat. Problém je ten, že ani světová společenství ani OSN, která měla volby dozorovat, nedokázaly přesně určit, jakým způsobem podvody při volbě proběhly a nikdo nebyl ani potrestán," uvedl Ahmadzai.

Podle Jaromíra Marka, který působil při letošních afghánských volbách jako zvláštní zpravodaj Českého rozhlasu, se ale Karzáího příslibu, že podnikne rázné kroky vůči projevům korupce, dá stěží bezvýhradně věřit.

Přehrát

00:00 / 00:00

V čele Afghánistánu stojí podruhé Hamíd Karzáí. Je to dobrá nebo špatná zpráva pro Afghánistán i mezinárodní společenství? V Poledních ozvěnách jsme se ptali Jaromíra Marka, zvláštního zpravodaje ČRo při afghánských volbách.

"Korupce sahá až do samotného rodinného klanu Karzáího. Například jeho bratr Ahmád Válí, který je šéfem provinční vlády v Kandaháru, je údajně největším obchodníkem s drogami. Další jeho bratr, Mahmúd, který patří mezi největší podnikatele v zemi, je také často obviňován z korupce. Stěží si tedy lze představit, že by do osídel spravedlnosti padli i nejbližší prezidenta," řekl Marek v Poledních ozvěnách Radiožurnálu.

Afghánistán je kmenový stát

Po inauguraci má prezident oznámit složení nové vlády. Zatím obecně řekl, že tam chce kvalifikované a kompetentní ministry. Diplomaté v Kábulu vyjadřují naději, že ve funkcích zůstanou technokraté z minulých let. Analytici ale dodávají, že Karzáí bude muset nabídnout některá místa kmenovým vůdcům, kteří mu zajistili vítězství ve volbách.

"Afghánistán je kmenový stát. Zatím nikdy nebyl centrálně řízen. Hranice vždycky hlídali kmenoví vůdci, kteří vždycky spolupracovali s vládou. Myslím, že ani dnes není vláda schopná hranice tak rozsáhlého území uhlídat a možná to opět kmenovým vůdcům nabídne," řekl Ahmadzai Rádiu Česko.

"Na druhé straně očekáváme, že Karzáí tentokrát zvolí svobodně nějakou technokratickou vládu, která nebude dělat kompromisy s nějakými polními veliteli nebo mafii, která ovládala vládu," dodal.

Afghánci od Karzáího vlády podle Ahmadzaie očekávají řadu změn. "Zejména boj proti korupci ve vládě, mírové rozhovory i s opozicí, boj proti mafii - odsouzení bývalých polních velitelů obviněných z válečných zločinů a obchodu s drogami a také pokračování v procesu rekonstrukce země," řekl Rádiu Česko Amirzad Ahmadzai, pracovník společnosti Člověk v tísni v Kábulu.

Obama rozhodne o vyslání posil do Afghánistánu

Americký prezident Barack Obama se má během několika týdnů rozhodnout, jestli do Afghánistánu poslat další tisíce vojáků - navzdory tomu, že americká veřejnost jeví čím dál míň ochoty nechat své lidi umírat kvůli pochybné vládě.

Ministryně zahraničí Hillary Clintonová, která přiletěla do Kábulu, mluví otevřeně o tom, že se nové vedení země musí radikálně změnit.

Tomáš Pavlíček, Katarína Brezovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme