ODS debatuje o konání příštího kongresu

Programovou debatou a diskusí nad změnou stanov pokračuje v Praze kongres ODS. Zároveň se jedná o svolání mimořádného únorového kongresu. Návrh chce předložit ústecká ODS, která navíc chce, aby byl únorový kongres volební. Pro tento návrh ale asi nezíská dostatečnou podporu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Alexandr Vondra a Martin Říman na kongresu ODS

Alexandr Vondra a Martin Říman na kongresu ODS | Zdroj: ČTK

Objevují se také návrhy, aby ODS na únor svolala pouze programový kongres. V tomto případě by už mohla být podpora o něco větší.

S dalším návrhem přišla ráno také pražská ODS, která chce na únor svolat programovou konferenci. Podle jejího šéfa Pavla Béma přitom není podstatné, jestli by se straníci sešli na kongresu nebo konferenci:

"Od začátku jasně říkáme, že nechceme žádné převolby a už vůbec nechceme personální změny tři měsíce před parlamentními volbami. Je nám úplně jedno jestli se ten formát bude nazývat kongresem nebo konferencí. Důležité je, aby se sešla členská základna v nějakém delegovaném vzorci a aby jednoduše schválila náš předvolební projekt a dala našim voličským skupinám šanci a naději nám zase věřit."

Změna stanov

Na kongresu ODS se zároveň očekává velká diskuse nad změnou stanov strany. Kvůli problémům s nekontrolovatelným rozrůstáním členské základny v některých regionech navrhuje grémium strany změnit způsob delegace na kongres.

Stanovy mají nově konstatovat, že počet delegátů kongresu se nemá odvíjet od počtu členů jednotlivých sdružení, ale má být fixní a částečně vázaný na volební výsledky jednotlivých regionů. Pražská ODS podle jejího šéfa Pavla Béma s takovým návrhem souhlasí, vše by ale mělo být víc prodiskutováno:

"Není možné, aby den před kongresem konzervativní strana předložila a po své členské základně chtěla schválení změny stanov, které zásadním způsobem mění delegování členů ODS na kongres. My skutečně jako region, který je úspěšný a který má zhruba sedmnácti procentní zastoupení na volebním výsledku ODS, bychom rádi, aby se maximum tohoto výsledku promítlo do počtu delegátů kongresu."

Praha má podle Béma v současné době pouze dvanáctiprocentní zastoupení delegátů na kongresu.

Zbyněk Zykmund, Tomáš Pancíř, Lenka Rafaelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme