Čína chce konkrétní dohodu o snížení emisí, sama ale závazky odmítá

Čína bude na prosincovém summitu o změnách klimatu v Kodani prosazovat dohodu o snížení emisí. Podle Pekingu by se ale konkrétní závazky měly týkat hlavně vyspělých zemí. Prohlášení Pekingu přichází poté, co účast v dánské metropoli přislíbil americký prezident Barack Obama.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ulicí Čchien-men v Pekingu

Ulicí Čchien-men v Pekingu | Foto: Robert Mikoláš

Čína patří spolu se Spojenými státy k největším znečišťovatelům ovzduší a jejich postoj bude pro úspěch kodaňské konference klíčový:

"Čína nebude akceptovat "prázdnou" politickou deklaraci," prohlásil vyjednavač Pekingu Li Kao. Nejlidnatější země světa požaduje, aby summit skončil dohodou o poklesu emisí týkající se především 37 bohatých států. Rozvojové země včetně Číny, Indie či Brazílie by se naopak k dosažení těchto cílů zavazovat nemusely.

Peking tak poprvé otevřeně odmítl návrh hostitelského Dánska i OSN, aby výsledkem kodaňské schůzky bylo jen vyjádření souhlasu o nahrazení Kjótského protokolu o redukci skleníkových plynů s tím, že detaily o konkrétních hodnotách budou dojednány příští rok.

Boji proti klimatickým změnám se bude věnovat i summit Evropské unie a Číny v Nankingu na začátku příštího týdne.

Robert Mikoláš, Alice Kottová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme