Výpadek dodávek ruského plynu do Evropy zatím nehrozí

Letošní zima by se mohla v Evropě odehrát bez plynové krize. Podle českého ministra průmyslu a obchodu Vladimíra Tošovského zatím nemá Evropská unie důvod bát se výpadku ruských dodávek.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Plyn

Plyn | Foto: Fotobanka stock.xchng

Jak známi, kvůli rusko-ukrajinskému sporu se letos v lednu ocitla velká část střední a východní Evropy bez zemního plynu. O aktuální situaci v Bruselu nyní jednali ministři zemí sedmadvacítky, zodpovědní za energetiku.

Podle ministra Tošovského ale nemůžeme být úplně klidní - není totiž dopředu jisté, že bude Ukrajina zvládat platby za ruské dodávky.

"Zatím nemáme žádné signály, že by se měla ta situace nějak opakovat. Ale každého sedmého v měsíci má přijít příslušná platba na příslušné účty. Když nepřijde, můžeme očekávat cokoliv. Zatím ale nemáme žádné signály, že by se tak nestalo," řekl ministr Tošovský.

Česko je na plynovou krizi připravené lépe než dřív

Česká republika je podle Tošovského na krizi připravena lépe než dřív. V plynových zásobnících je dostatek suroviny pro případ výpadku dodávek. Část plynu navíc už Česká republika odebírá z Norska.

Pokud by přestal proudit ruský plyn přes Ukrajinu, české hospodářství by to podle odborníků nemuselo pocítit několik měsíců.

Katarína Brezovská, Ondřej Houska Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme