Ministerstvo zdravotnictví dokončuje novou úhradovou vyhlášku

Ministerstvo zdravotnictví dokončuje novou úhradovou vyhlášku. Už ve čtvrtek by mělo být jasné, kolik dostanou lékaři a nemocnice příští rok zaplaceno za péči od pojišťoven.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ministerstvo zdravotnictví

Ministerstvo zdravotnictví | Foto: Marián Vojtek

Úhradovou vyhlášku nekritizuje jenom Česká lékařská komora a Asociace českých a moravských nemocnic, ale také kraje. Tvrdě prý dopadne na pacienty, třeba prodloužením čekacích dob.

Přehrát

00:00 / 00:00

V ranním interview Radiožurnálu hovořil místopředseda Asociace krajů a hejtman Vysočiny Jiří Běhounek.

Podle krajů nová vyhláška nevychází z letošního roku, ale z roku 2008, a nestanovuje jasně průhledná pravidla. Může tak dokonce omezit péči v krajských nemocnicích, řekl v Ranním interview Radiožurnálu místopředseda Asociace krajů a hejtman Vysočiny Jiří Běhounek.

"Pokud se řekne, že se má udělat stejný objem práce, ale za menší peníze, my to chápeme, ať je to jednodušší. Ale, aby to nebylo s různými výklady, které se potom velmi výrazně liší mezi nemocnicemi a pojišťovnami," řekl místopředseda Asociace krajů České republiky a hejtman Vysočiny Jiří Běhounek.

Podle náměstka ministryně zdravotnictví Marka Šnajdra to ale není pravda. Přiznal nicméně, že se ve zdravotnictví projevuje hospodářská krize.

Systém nemá peníze

"Vyhláška na rok 2010 pro nikoho není nejpozitivnější čtení. Doby dramatických růstů úhrad, neboli odměn zdravotnickým zařízením, máme za sebou a není možné v nich pokračovat, protože na ně systém nemá peníze," tvrdí Šnajdr.

Nicméně vyhláška je podle něj postavena na takzvaném nulovém principu, neboli zachování objemu úhrad, ale i rozsahu podmínek úhrad na úrovni letošního roku. "Ona garantuje stejný objem péče, stejnou strukturu jako v letošním roce," dodal náměstek.

Lenka Jansová, Alice Kottová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme