Pražští lékaři již 17 let léčí nádorová onemocnění speciální metodou

Tisící transplantaci krvetvorných buněk provedli lékaři Všeobecné fakultní nemocnice v Praze. První zákrok, kdy je dárcem buněk samotný pacient, provedli před šestnácti lety. Od té doby se úspěšnost léčby hodně zvýšila.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Transplantace

Transplantace | Foto: IKEM

"Úspěšnost léčby hodně záleží na tom, o jakou nemoc se jedná a v jaké je fázi. Jsou nemoci, kde po selhání předchozí léčby a po autotransplantaci máme šanci třeba šedesát procent. Jsou nemoci, kde víme, že ani touto léčbou pacienta nevyléčíme, jsme ale schopni prodloužit mu život o několik let," řekl Českému rozhlasu přednosta kliniky hematologie všeobecné nemocnice Marek Trněný.

Tato transplantace pomohla i pacientce Lucii z Prahy:

"Byla jsem připravovaná na transplantaci, při které jsem si sama darovala krevní buňky. Ta proběhla na podzim roku 2000 a zatím ten stav je dobrý. Úplný zázrak je to, že čtyři roky po léčbě jsem přirozeně otěhotněla, přestože mi lékaři nedávali žádnou šanci."

Ročně provedou lékaři Všeobecné fakultní nemocnice až 70 transplantací, při kterých je dárcem buněk sám pacient. Léčba touto metodou stojí pro jednoho pacienta zhruba milion korun a hradí ji pojišťovny.

Květa Moravcová, Jan Piroch Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme