Počet přihlášek na školy by se mohl opět měnit - ze tří na dvě

Teprve rok platí zákon, podle něhož si mohou žáci pátých a devátých tříd podat přihlášku celkem na tři střední školy. A možná se už brzy změní. Podle Lidových novin připravuje ministerstvo školství návrh, který by omezil počet přihlášek na dvě.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ve škole (ilustrační foto)

Ve škole (ilustrační foto) | Foto: European Commission Audiovisual service

Chystaná změna zákona vychází z analýzy Ústavu pro informace ve vzdělávání, podle které většina žáků možnost volby ze tří škol stejně nevyužívá.

Přehrát

00:00 / 00:00

O návrhu snížit počet přihlášek na střední školy diskutovali v Ozvěnách dne ředitel Keplerova gymnázia v Praze Jiří Růžička a poslanec ODS Petr Pleva

Spokojení se současným stavem jsou rodiče a samotní uchazeči o studium. Podle analýzy se jim líbí hlavně to, že mají díky většímu počtu přihlášek větší možnost se rozhodovat.

Proti novému způsobu přijímacího řízení se staví ředitelé středních škol, kteří nejvíce kritizují náročné administrativní postupy a vyšší náklady. Ve vysílání Radiožurnálu to potvrdil i ředitel Keplerova gymnázia v Praze Jiří Růžička.

Systém je podle něj nešikovný i z pohledu studentů: "Musí se rozhodovat, kam přihlášky dají, a pak absolvují několik termínů. Ti úspěšnější se dostanou všude, ti neúspěšní se nedostanou nikam a teprve pak nastane složité dohadovací jednání."

Ředitelé prosazují celostátní testy

Snížení počtu přihlášek na dvě tyto problémy nevyřeší, myslí si Růžička. Sám naopak považuje za prospěšnější možnost, aby se žáci mohli hlásit na libovolný počet škol.

"Pak by dělali celostátní testy a systém by je automaticky zařadil tam, kam svými výsledky patří. Pokud by se nám podařilo takový systém prosadit, tak by to bylo velice přínosné pro děti i pro školy. Všechno jiné jsou jen kosmetické změny, které nepřinesou nic podstatného," vysvětlil Růžička.

Návrh zásadně odmítá i poslanec za ODS Petr Pleva, který je členem sněmovního výboru pro vědu, vzdělání, kulturu a tělovýchovu. Poukázal také na to, že není možné změnu zákona schválit v tomto volebním období. "Teď už se to v žádném případě nemůže stihnout," podotkl Pleva.

Stejně jako ředitelé škol by poslanec podporoval systém centrálních zkoušek. "Zatím jsme naráželi na neochotu ministerstva, ale tím, že vysoké školy v čím dál větší míře přistupují právě k testování studijních předpokladů, tak tento systém už je v České republice znám a funguje dobře," připomněl Pleva.

Podle stínového ministra školství Jiřího Havla z ČSSD není toto téma největším problémem vzděláváním. Sám Havel by však byl nejraději, kdyby se vrátil systém jedné přihlášky.

Martin Hromádka, Jan Bumba Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme