Čínou hýbe skandál korupce a uplácení ve fotbale

Čínský fotbalový skandál se rozrůstá. Po sesazení šéfa svazu čínské kopané i jeho zástupců kvůli braní úplatků a ovlivňování výsledků vyplouvají na povrch nové podrobnosti. Aféra tak v plné nahotě odkrývá prohnilost čínského fotbalu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Fotbal

Fotbal | Foto: Fotobanka PhotoRack

"Poté, co vyšetřovatelé kvůli hazardu, uplácení hráčů i rozhodčích a ovlivňování výsledků, a to i v nižších soutěžích zahájili celostátní vyšetřování, zadrženi byli i vysocí funkcionáři a ze svých postů sesazeni nejvyšší představitelé jak mužské, tak i ženské kopané, zveřejnila domácí média další skandální informace," říká zpravodaj Českého rozhlasu v Číně Robert Mikoláš a pokračuje:

"Hráči, kteří se chtěli dostat do tréninkového střediska národního týmu totiž museli platit astronomické úplatky. Junioři v přepočtu 217 a dospělí 280 tisíc korun. Za účast na zápase čínského mužstva pak více než půl milionu. Policisté také díky telefonním odposlechům zjistili, jak funkcionáři domlouvali výsledky zápasů, volali konkrétním hráčům, slibovali finanční odměny a pak se o ně rozdělili."

Problémem se tak dokonce zabývali i nejvyšší čínští politici, včetně prezidenta a premiéra.

Platili i zahraniční trenéři

Deník Titan Sports zveřejnil, že byli odhaleni i fotbaloví agenti, kteří de facto vydírali zahraniční trenéry působící v Číně. Podle deníku byli vlivnými agenty korumpováni členové Čínské fotbalové asociace včetně dnes už bývalého šéfa Nan Junga. A zahraniční trenéři jim za možnost vést některý z týmů museli odvádět část výplaty. Policie potvrdila, že od listopadu, kdy celá aféra propukla, už bylo vyšetřováno na sto podezřelých, za mřížemi pak už skončilo přes dvacet z nich.

Podle Roberta Mikoláše by opatření mohla mít naději na úspěch: "Nesmí ale jít jen o policejní akci, sice s velkou publicitou, ovšem bez konkrétních výsledků. Musí tedy být přijata nová regulační a kontrolní opatření i nové zákony a samozřejmě viníci musí být exemplárně potrestáni, jinak se nic nezmění."

"Jak prohlásil bývalý ministr sportu, Jüan Wej-min, jeho úřad prý o podvodech věděl, ale nemohl s tím nic dělat. Jinými slovy, pokud se do problému nevložilo ministerstvo vnitra a spolupracovat s ním nezačal i samotný fotbalový svaz, nebylo v silách ministerských úředníků problém řešit a hráče i funkcionáře zapletené do ovlivňování výsledků jednotlivých utkání potrestat či je nechat zatknout," dodává zpravodaj Českého rozhlasu v Číně Robert Mikoláš.

Robert Mikoláš, Jan Piroch Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme