Čína přerušuje vojenskou spolupráci s USA

Čína pozastavila vojenskou spolupráci se Spojenými státy. Důvodem je rozhodnutí Washingtonu prodat Tchajwanu zbraně za 6,7 miliardy dolarů. Peking totiž ostrov považuje za svou odštěpeneckou provincii a v případě vyhlášení formální nezávislosti Tchajwanu ho hrozí připojit i silou.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Údržba odpalovacího zařízení

Údržba odpalovacího zařízení | Foto: GlobalSecurity.org

Čína, která označila rozhodnutí Washingtonu za ohavné, odsunula na neurčito plánovanou návštěvu představitelů amerického ministerstva obrany v Pekingu. Pozastaven bude i výměnný program pro příslušníky amerických vzdušných sil.

Otazníky visí i nad dalším kolem rozhovorů o dodržování lidských práv, které se měly konat příští měsíc. Šéf Bílého domu, Barack Obama totiž vyrozuměl Kongres o prodeji zbraní Tchajwanu, které slíbil už bývalý prezident George Bush.

Tajpej dostane mimo jiné 114 protiraketových střel Patriot a 60 vrtulníků Black Hawk, naopak USA nevyhověly žádosti Tajpeje o koupi bojových letounů F 16.

Robert Mikoláš, Lukáš Vincourek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme