Kongresovému centru v Praze hrozí konkurz

Pražskému Kongresovému centru hrozí úpadek. Po rozsáhlé rekonstrukci z let 1998-2000 stále dluží přes 2 miliardy korun a na splácení této částky nemá peníze. Nepomohlo ani české předsednictví Evropské unii v první polovině loňského roku.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kongresové centrum Praha

Kongresové centrum Praha | Foto: Marián Vojtek

Pokud teď věřitelé nepočkají, mohl by být v dubnu vyhlášen konkurz. Jako první o tom informoval server idnes.cz. Peníze zřejmě nenajde ani město, které je jediným vlastníkem Kongresového centra. Představenstvo centra minulý týden rozhodlo, že vypíše výběrové řízení, jehož vítěz by měl dluh restrukturalizovat.

Přehrát

00:00 / 00:00

Předseda představenstva akciové společnosti Kongresové centrum Praha Milan Richter na Rádiu Česko

Předseda představenstva akciové společnosti Kongresové centrum Praha Milan Richter, který je současně náměstkem primátora hlavního města Prahy za ODS si myslí, že situace půjde s pomocí města zvládnout.

"V případě, že by v dubnu požadovaná splátka 3,3 milionu eur chyběla, je připraveno pomoci ministerstvo financí. Pak je ale třeba dluh restrukturalizovat. Jsme připraveni prodat část majetku, který není důležitý pro fungování centra," řekl Richter.

Výběrové řízení na prodej tohoto majetku chce Kongresové centrum vyhlásit do konce února a pak čekat na nabídky. Podle MF Dnes už projevila zájem společnost Penta.

Penta nabídla málo

Centrum ale nepřistoupilo na cenu a jiní zájemci zatím nejsou. Mají totiž zájem o celou budovu a tu město prodat nechce. Ani její prodej by totiž dluh ve výši dvou miliard nepokryl.

Do portfolia centra patří kromě pozemků například Business Centre Vyšehrad nebo hotel Holiday Inn. Na jeho provozování ale centrum v roce 2001 uzavřelo poměrně nevýhodnou smlouvu - zatímco zisk se dělí s provozovatelskou firmou, ztráta jde pouze na vrub hlavního města. I tak se cena všech těchto nemovitostí odhaduje na miliardu korun.

Pokud se nepodaří najít vhodné řešení, je podle Richtera jasné, že dvě miliardy bude muset nakonec zaplatit město.

Igor Maňour, Martin Křížek, Anna Baumová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme