Finančník Bakala se kvůli bytům OKD obrátí na Ústavní soud

Společnost RPG Industries finančníka Zdeňka Bakaly dostala od ministerstva financí pokutu 30 milionů korun za to, že převedla 45 tisíc bývalých bytů OKD do majetku dceřiné firmy RPG Byty a tím prý porušila privatizační smlouvu. Společnost RPG Byty má naopak výhrady k postupu poslanců a podala stížnost k Ústavnímu soudu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ústavní soud. Ilustrační foto.

Ústavní soud. Ilustrační foto. | Foto: Tomáš Adamec

Pokud společnost třicet milionů nezaplatí, obrátí se ministerstvo financí na rozhodčí soud. Společnosti RPG Byty se zase nelíbí usnesení sněmovny, na základě kterého jí soud zatrhl nakládat s byty. Kvůli rozhodnutí sněmovny podala stížnost k Ústavnímu soudu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Kauze bytů OKD se věnoval pořad Stalo se dnes. Jeho hostem byl i Roman Macháček, předseda sdružení Byty OKD.

Podle kanadského právníka Roberta Amsterdama, kterého si firma najala, Sněmovna svým usnesením, že společnost porušila smlouvu v rozporu s ústavou a základními demokratickými principy de facto rozhodla obchodní spor, o kterém může rozhodovat jen a pouze nezávislý soud.

"Problematika, která se týká našeho případu souvisí se správou věcích veřejných a právním prostředím. Obrátit bychom se mohli na štrasburský soud a vedení EU, což také zvažujeme," řekl Amsterdam.

Místopředseda Poslanecké sněmovny Lubomír Zaorálek (ČSSD) Rádiu Česko řekl, že nechápe, čeho chce tímto sporem Bakala dosáhnout. Podání stížnosti v této věci k Ústavnímu soudu označil Zaorálek za mediální mlžení a odvádění pozornosti od podstaty:

Přehrát

00:00 / 00:00

Rozhovor s Lubomírem Zaorálkem připravila Milada Richterová

"Pan Bakala nehodlá dodržovat zákony. Dokonce v červnu oznámil, že vypovídá podmínku privatizační smlouvy, která se týká předkupního práva nájemníků bytů, a to velkého množství, skoro 45 000 bytů," řekl Rádiu Česko Zaorálek a dodal:

"Jsou tak ohrožena práva těchto lidí, kteří se cítí znejistěni a neví, co zítra s nimi bude, což je podstata celé věci. To, že tady je někdo, kdo vystupuje jako vlastník, říká, že nebude dodržovat podmínky privatizační smlouvy. V každé slušné společnosti, v každém civilizovaném státě platí pacta sunt servanda, smlouvy se musí dodržovat, a to pan Bakala nehodlá a je z toho takový kravál a křik, který spouští proto, aby vytvořil mlhu a zahalit to, co je podstatné."

Filip: Bakala chce vyvolat spor ústavních kompetencí

Místopředseda Poslanecké sněmovny Vojtěch Filip (KSČM) respektuje právo každého podat žádost k soudu včetně Ústavního soudu. Pro Rádio Česko ale zároveň důrazně dodává:

"Na druhou stranu je Česká republika parlamentní republikou a suverénní politické rozhodnutí Poslanecké sněmovny těžko může být, pokud nejde o zákon, předmětem jednání Ústavního soudu. Myslím si, že pan Bakala chce vyvolat spor ústavních kompetencí a v tomto ohledu bude muset být jak Ústavní soud, ale i Poslanecká sněmovna opatrná, protože jde o spor v podstatě soukromého subjektu, který chce zasahovat do státní moci."

Přehrát

00:00 / 00:00

Názor Vojtěcha Filipa

Nájemníci rozhodnutí MF vítají

Třicetimiliónovou pokutu uvítal zástupce nájemníků bytů, které vlastní společnost RPG Byty, Roman Macháček. "Ta pokuta je symbolická, ale je to první signál, že tady něco není dlouhodobě v pořádku, že vlastníci neplní svoje smluvní závazky," uvedl v pořadu Stalo se dnes Roman Macháček, předseda sdružení Byty OKD.

Nájemníci bytů, kterým společnost Bakaly vloni v červnu zrušila slíbené předkupní právo na byty, se cítí podle něj podvedeni. Zdůraznil ale, že jsou stále připraveni od finančníka Bakaly byty odkoupit.

"Ale nevidím jediný důvod, proč by na tomto bytovém fondu měli vydělat dva podnikatelé. Na těchto bytech by měli vydělat nájemníci a stát, respektive obce," dodal.

Marián Vojtek, Milada Richterová, Katarína Brezovská, Lukáš Vincourek, David Šťáhlavský Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme