Muž přežil na Haiti pod troskami možná až čtyři týdny

Možná až čtyři týdny přežil v sutinách na Haiti osmadvacetiletý muž. Lidé ho našli v troskách tržiště v hlavním městě Port-au-Prince. Při zemětřesení, které zemi zasáhlo 12. ledna, zahynulo více než 200.000 lidí.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Záchranné práce v troskách domů

Záchranné práce v troskách domů | Foto: Pavel Polák

Jak píší britské Timesy, zachráněným je osmadvacetiletý Evans Muncie, který na tržišti prodával rýži. Příbuzní muže tvrdí, že ho od zemětřesení nikdo neviděl.

Přehrát

00:00 / 00:00

O situaci na Haiti hovořila ve vysílání Rádia Česko redaktorka Helena Berková

Teď by měl být v americké polní nemocnici v Port-au-Prince. Podle lékařů je dezorientovaný a chvílemi si prý myslí, že je stále zasypaný.

Lékaři podotkli, že i když byl muž dehydrovaný, musel mít přístup k vodě, protože jinak by čtyři týdny v troskách nemohl přežít.

Haitská vláda k ukončení těch pátracích akcí vyzvala už 23. ledna, ale i potom, konkrétně 29. ledna, se podařilo vyprostit živou šestnáctiletou dívku. Munciu údajně nenašli záchranáři, ale lidé, kteří prohledávali trosky tržiště.

Zemi hrozí jarní deště

Pro lidi, kteří přežili, teď představuje největší problém nebezpečí jarních dešťů. Toto období bývá kritické i za normálních okolností. Po zemětřesení navíc hrozí, že deště způsobí sesuvy půdy.

Ve stanech je provizorně ubytováno více než půl milionu lidí, úřady se proto obávají i možných zdravotních komplikací, jako jsou malárie, horečka dengue, spalničky nebo cholera.

Agentura AP uvádí, že v některých oblastech Haiti už prší, v nejvíce postižením hlavním městě Port-au-Prince je ale zatím sucho. Delší deště mohou přijít už na konci února a v červnu potom začne sezóna hurikánů. Je proto nutné přesunout lidi z oblastí, kde hrozí záplavy.

Dělníci mezitím stále odklízejí tuny trosek z kanálů a říčních koryt. Haitská vláda uvedla, že pro přesun lidí a na všechny úklidové práce bude potřebovat více peněz a také další stany. Náklady odhaduje na 60 milionů dolarů.

Humanitární organizace se už před lednovým zemětřesením snažily zmenšit rizika, stavěly se protipovodňové hráze, zpevňovaly svahy a třeba také radily rolníkům, co mají zasít a které rostliny jsou schopny nejvíce zadržovat vodu. Většina z těchto projektů ale kvůli zemětřesení skončila, protože humanitární pracovníci museli pomáhat těm, co přežili.

Koordinace pomoci vázne

Zástupkyně koordinátora humanitárních operací OSN na Haiti Kim Bolducová včera řekla agentuře AP, že OSN chce přivézt na Haiti přístřešky, které by odolaly hurikánu.

Jak ovšem dodala, jde o těžké konstrukce a na Haiti by měly být dopraveny po moři. Potíž je v tom, že přístav v Port-au-Prince ještě není po zemětřesení opravený, takže funguje jen z části. OSN také hledá bezpečné oblasti, kam evakuovat lidi z Port-au-Prince.

Podle zpravodajů zatím neexistuje žádný dlouhodobý plán na odstraňování trosek. Vláda sice mluví o přesunu lidí do bezpečnějších oblastí, ale zatím prý žádné nové provizorní tábory nevybudovala.

Dalším problémem mohou být zatopené komunikace mezi Dominikánskou republikou a Haiti, po nichž míří do zničené země humanitární pomoc. Těžké nákladní vozy navíc tyto silnice poškodily, takže OSN a americká armáda teď zvažují alternativní trasy. Podle OSN budou zřejmě využívat cesty, které dříve používali pašeráci.

Martin Hromádka, Helena Berková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme