Ukrajina má oficiálně nového prezidenta. Viktora Janukovyče

Viktor Janukovyč je oficiálně novým prezidentem Ukrajiny. Dnes to oznámila ukrajinská Centrální volební komise. Janukovyč tak v úřadu střídá někdejší symbol oranžové revoluce Viktora Juščenka. Poražená z voleb, Julia Tymošenková, ale i nadále výsledek hlasování zpochybňuje.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Viktor Janukovyč.

Viktor Janukovyč. | Foto: Strana regionů

Novým ukrajinským prezidentem je Viktor Janukovyč, definitivně to dnes potvrdila Ústřední volební komise. Ještě do konce února by měl být Janukovyč slavnostně inaugurován.

Na první zahraniční cestu pravděpodobně zamíří do Bruselu. Protikandidátka Julia Tymošenková ale znovu veřejně svou porážku neuznala. Tvrdí, že má důkazy o tom, že volby byly zfalšované, Janukovyč podle ní získal podvodně až milion hlasů.

Proto se rozhodla napadnout výsledek hlasování u soudu. Naopak už ale nevyzývá lidi do ulic a dodává, že další veřejné protesty Ukrajina nepotřebuje. Mezinárodní pozorovatelé ale označili volby za čestné a transparentní.

Petr Vavrouška, Alice Kottová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme