Nejvyšší správní soud rozhoduje o zákazu Dělnické strany

Dělnická strana dnes může zaniknout. O jejím zrušení rozhoduje Nejvyšší správní soud v Brně. Podle vlády je strana nebezpečím pro demokracii, spolupracuje s neonacisty a jejím cílem je totalita.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejvyšší správní soud v Brně (Ilustrační foto)

Nejvyšší správní soud v Brně (Ilustrační foto) | Foto: Tomáš Adamec | Zdroj: Český rozhlas

O zákazu Dělnické strany rozhoduje NSS už podruhé, první návrh vlády totiž neusvědčil stranu z ohrožování demokratických principů státu, původní důkazní spis nedokázal ani potlačování rovnoprávnosti obyvatel. Důvody, proč chce vláda stranu rozpustit, nastínil v Ranním interview Radiožurnálu právní zástupce vlády Tomáš Sokol:

"Nutné je to proto, že zákon stanoví podmínky, za kterých nesmí politická strana působit. Je tam ohrožování pořádku, ohrožování Ústavy, je tam těch důvodů víc. A věc se jeví tak, že tyto podmínky byly v případě Dělnické strany splněny."

Přehrát

00:00 / 00:00

NSS rozhodne o návrhu vlády na zákaz Dělnické strany. V Ranním interview Rž jsme hovořili s vládním advokátem v tomto sporu Tomášem Sokolem.

Podle zástupce ředitele odboru bezpečnostní politiky Ministerstva vnitra Karla Bačkovského samotné soudní projednávání ukázalo, o jakou skupinu lidí se jedná. "Je proto nezbytné, aby stát vyslal jednoznačný signál, že určité chování je za hranou a že státní moc v mezích zákona proti němu zakročí," uvedl.

Dělnická strana ale obvinění popírá, za návrhem vidí snahu o umlčení nepohodlné politické konkurence. Pravicoví extremisté už dopředu ohlásili, že pokud bude DS zrušena, svoje aktivity neukončí, jen přejdou pod jiný název.

Na stejné adrese, kde v Praze Ruzyni sídlí Dělnická strana, je totiž zaregistrována i "spící" Dělnická strana sociální spravedlnosti, kterou založila matka Tomáše Vandase - předsedy DS. Podle Tomáše Sokola by ale soud mohl rozpustit i tuto nástupnickou stranu.

"Nikdo nikomu nemůže bránit, aby působil jako politická strana. Jde o to, co v novém rámci budou dělat - jestli se budou chovat stejně, tak pravděpodobně, když už jednou byla strana za chování rozpuštěna, ji soud rozpustí znova. Akorát kolem toho už nebude takový 'spektákl'. Prostě se to stane jakousi normou," uvedl Sokol.

Pravice se neradikalizuje

Michal Mazel, odborník na extremismus varuje, že pravice sice oproti předchozím rokům neradikalizuje, ale využívá moderní technologie:

"Má spíše tendenci vystupovat uhlazeně, dostávat se bez bomberů do parlamentu a využívat moderní sociální technologie," řekl Mazel Radiožurnálu.

Lenka Jansová, Katarína Brezovská, Jana Gulda Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme