Etničtí Albánci žádají v zemích EU hromadně o politický azyl

Necelé dva měsíce po otevření schengenského prostoru pro Srbsko, Makedonii a Černou Horu se objevil první velký problém. Majitelé pasů těchto zemí albánské národnosti žádají v zemích Evropské unie po stovkách o politický azyl. Některé odhady samotných Albánců v Srbsku jdou dokonce do tisíců. Zatím nejoblíbenější zemí je pro nové emigranty Belgie.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Albánie

Albánie | Foto: albanian.com

Srbsko nyní řeší problém tří stovek svých turistů albánské národnosti. Při zájezdu do Belgie tam srbští Albánci požádali o politický azyl. Poslanec srbského parlamentu za albánskou národnostní menšinu ale odhaduje počet lidí žádajících o azyl v některé ze zemí Evropské unie na pět až deset tisíc.

Údajně největší počet takovýchto azylových turistů přijíždí z Bývalé jugoslávské republiky Makedonie. Zdá se, že pravým důvodem je špatná ekonomická situace domovských zemí, která je ale stejná i pro většinovou populaci.

Jaromír Janev, Jan Piroch Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme